Παράταση υποβολής φορο-δηλώσεων φέρνει η κρίση του κορονοϊού

Παράταση υποβολής φορο-δηλώσεων φέρνει η κρίση του κορονοϊού

Αναστολή όχι μόνο στην πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού αλλά και για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις όπως υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, ΜΥΦ, ΑΠΔ, κλπ) ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών οι λογιστές.

Η αναστολή, όπως λένε, θα πρέπει σε πρώτη φάση  να είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου 2020, και να επανεξεταστεί, καθώς μέχρι τότε δεν μπορούν να παραλάβουν και να  καταχωρήσουν παραστατικά σε φυσική μορφή αφού τα περισσότερα λογιστικά γραφεία εφαρμόζουν την τηλεεργασία.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο και οι λογιστικές έχουν ήδη ζητήσει από την ηγεσία ου υπουργείου Οικονομικών:

Με υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο θα πρέπει να δοθεί ως οδηγία τα λογιστικά γραφεία να έχουν ως βασική ενασχόληση την εκπλήρωση των εκτάκτων μέτρων που εξαγγέλλονται από την Κυβέρνηση προς εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η οδηγία αυτή να συνοδεύεται με ταυτόχρονη αναστολή όλων των υπόλοιπων δηλωτικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που γίνονται  μέσω των λογιστικών γραφείων. Να συμπεριληφθούν, δηλαδή, στους ΚΑΔ για τους οποίους αναστέλλεται η λειτουργία και οι ΚΑΔ των δραστηριοτήτων των λογιστών - φοροτεχνικών, με εξαίρεση τις εργασίες που είναι απαραίτητες για τη διεκπεραίωση των φορολογικών και εργατοασφαλιστικών θεμάτων που προκύπτουν από τις έκτακτες υποχρεώσεις των οντοτήτων και των φυσικών προσώπων, για υποβολή στοιχείων στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που σχετίζονται με τα εκάστοτε λαμβανόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του κορoνοϊού (πχ. Υ.Δ. στο ΕΡΓΑΝΗ, δήλωση επιχορήγησης επιχειρήσεων, κτλ).

Πρόσβαση των λογιστών - φοροτεχνικών σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου για λογαριασμό των πελατών τους με τη χρήση της εξουσιοδότησης που τους έχει δοθεί μέσω TAXISnet (ΔΟΥ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, κλπ.).

Να μετατεθούν οι προθεσμίες για την υποβολή των ενδικοφανών προσφυγών, των υποβολών προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια και του 20ήμερου για την υποβολή των υπομνημάτων

Αναστολή πάσης φύσεως υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι,  ΜΥΦ, ΑΠΔ, κλπ). Η αναστολή, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου 2020, και να επανεξεταστεί, καθώς μέχρι τότε δεν πρέπει να παραληφθούν και να καταχωρηθούν παραστατικά σε φυσική μορφή. Οι δε καταβολές που θα προκύψουν από τις βεβαιωμένες αυτές υποχρεώσεις, πρέπει να ανασταλούν καθολικά, τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία που οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς και να παράξουν έσοδα, τουλάχιστον δηλαδή για 4 μήνες. Επιπλέον, εύλογα θα πρέπει να επιμηκυνθεί και ο χρόνος υποβολής δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα