Αύξηση αγορών ακινήτων από ξένους στην Ελλάδα

Αύξηση αγορών ακινήτων από ξένους στην Ελλάδα

Αυξημένη κατά 25% είναι η ζήτηση για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από υποψήφιους ξένους επενδυτές, συγκριτικά με το 2018. Αμερικανοί, Γερμανοί και Άγγλοι αποτελούν την «κινητήρια δύναμη» των επενδύσεων στην ελληνική αγορά κατοικίας, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του δικτύου αγγελιών ακινήτων Spitogatos  που δημοσιεύει η Καθημερινή, ενώ έπονται οι Ολλανδοί. Οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές βρίσκονται στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας, επιβεβαιώνοντας αφενός μεν τη σταθερή ζήτησή τους για αγορές ακινήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής, αφετέρου δε ότι υπάρχει ακόμα «δρόμος» έως ότου αποδειχθούν η πλέον δυναμική ομάδα ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων. Επί του παρόντος, οι δημοφιλέστερες περιοχές στις οποίες αναζητούν ακίνητα είναι η Τήνος, η Κηφισιά και η Γλυφάδα. Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από τους Γάλλους, τους Αυστραλούς, τους Σουηδούς, τους Βούλγαρους και τους Καναδούς.

Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω κατάταξη προκύπτει με βάση τις χώρες που πραγματοποιούν τις περισσότερες αναζητήσεις κατοικιών προς πώληση στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αμερικανοί, οι οποίοι εμφανίζονται ως οι πλέον κινητικοί δυνητικοί αγοραστές, αναζητούν ακίνητα κυρίως στη Σαντορίνη, τη Γλυφάδα και τη Μύκονο. Αντίστοιχα, οι Γερμανοί ενδιαφέρονται περισσότερο για την αγορά ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, εστιάζοντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Καλαμαριά και την Καβάλα. Πρόκειται για μια σαφώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόν, όταν κινούνταν περισσότερο προς την αγορά εξοχικής κατοικίας της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η αλλαγή προσέγγισης καταδεικνύει ενδεχομένως και την αλλαγή του κοινού, καθώς πλέον η τάση είναι περισσότερο προς την κατεύθυνση της επένδυσης με σκοπό την εκμετάλλευση και λιγότερο προς ακίνητα που προορίζονται για ίδια χρήση.

Αντίστοιχα, οι Άγγλοι διατηρούν σε υψηλό επίπεδο το αγοραστικό τους ενδιαφέρον, παρά τις «αναταράξεις» που έχει προκαλέσει το επικείμενο Brexit. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, εστιάζουν την αναζήτησή τους σε Ρόδο, Γλυφάδα και Κολωνάκι. Οι δε Ολλανδοί κινούνται περισσότερο προς την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, επιλέγοντας τις περιοχές του Παγκρατίου, του Μετς - Καλλιμάρμαρου και του Νέου Κόσμου. Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για ακίνητα σε Πάρο και Σύρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού. Οι Αυστραλοί κινούνται πιο «ζωηρά» για τη Γλυφάδα, το Καλαμάκι και τη Σαντορίνη, ενώ οι Σουηδοί για τη Ρόδο, την Κασσάνδρα Χαλκιδικής και τον Βόλο (Πήλιο). Οι δε Βούλγαροι αναζητούν ακίνητα στην Καβάλα και τη Σιθωνία Χαλκιδικής, παραδοσιακές αγορές για τους ίδιους. Τέλος, οι Καναδοί κινούνται σε Καλαμάτα, Γλυφάδα και Σαντορίνη.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών αποτελεί τον 10ο δημοφιλέστερο προορισμό για τους Ευρωπαίους αγοραστές. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έρευνα της ρωσικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Tranio, βάσει της οποίας Ισπανία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία και Γαλλία αποτελούν τις πρώτες τέσσερις επιλογές. Όσον αφορά τους δυνητικούς αγοραστές, όσοι προέρχονται από τη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία είναι οι βασικοί «παίκτες», ενώ ακολουθούν οι Κινέζοι, οι Άραβες και οι Αμερικανοί. Μεταξύ των αγορών της Δυτικής Ευρώπης, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες αναζητούν κατά σειράν οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Βέλγοι, με την πρώτη πεντάδα να συμπληρώνεται από τους Ολλανδούς και τους Γάλλους.

Πηγή: Καθημερινή

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα