Οι νέες αντικειμενικές και τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ του 2020

Οι νέες αντικειμενικές και τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ του 2020

Σε δύο «μέτωπα» θα κινηθούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέσα στο 2020 ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο η εφαρμογή να ξεκινήσει από την 1/1/2020 –κάτι που θα σήμαινε αλλαγή και στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς- καθώς απαιτείται ακόμη μεγάλος χρόνος προετοιμασίας. Το πρώτο μέτωπο αφορά στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές για τις περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα ενώ το δεύτερο μέτωπο αφορά στην ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, περιοχών οι οποίες σήμερα είναι εκτός συστήματος με αποτέλεσμα να βγάζουν πολύ χαμηλές τιμές συγκριτικά με όμορες περιοχές εντός αντικειμενικού συστήματος.

Με τη διπλή αλλαγή το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα πετύχει διπλό στόχο. Από την μια να κάνει δικαιότερο το σύστημα και από την άλλη να αυξήσει συνολικά τη «φορολογητέα ύλη» δηλαδή την αθροιστική αξία των ακινήτων η οποία αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται περίπου στα 500 δις. ευρώ. Μεγαλύτερη –συνολικά- αξία σημαίνει και περισσότερες εισπράξεις τόσο από τον ΕΝΦΙΑ όσο και από τους φόρους μεταβίβασης. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές –σε επίπεδο υπολογισμού φόρων- αναμένεται να έρθουν σταδιακά στην αγορά και σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ώστε να μην ανακοπεί το αναπτυξιακό κύμα που θέλει να προκαλέσει η κυβέρνηση στην κτηματαγορά με μέτρα όπως η παροχή έκπτωσης για τις επισκευές ακινήτων η αναστολή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας κλπ.

Έτσι:

1. Οι νέες αξίες θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης μέσα στο 2020 και όταν θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο. Από την συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, οι φόροι κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών αλλά και ο φόρος μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες, θα υπολογίζονται με τις νέες αξίες. Για τις περιοχές όμως που θα υπάρξουν αυξήσεις, θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» η αναστολή του ΦΠΑ καθώς θα επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης 3% ενώ για τους φόρους κληρονομιών και γονικών παροχών θα βοηθήσει η αύξηση των δόσεων σε 24 ή και 48 δόσεις.

2. Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες καθώς αυτές θα ισχύουν και την 1/1/2020 (σ.σ ο νόμος προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με τις αξίες των ακινήτων κατά την 1/1 εκάστου έτους). Οι νέες τιμές θα χρησιμοποιηθούν για το ΕΝΦΙΑ του 2021 και η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συνδυάσει τη μείωση με το δεύτερο «πακέτο» μείωσης των φορολογικών συντελεστών που θα φέρει πρόσθετη μείωση 10% μεσοσταθμικά.

Οι περιοχές εκτός σχεδίου που αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών ανέρχονται σε τουλάχιστον 7000. Είναι μια απαιτητική δουλειά η οποία θα χρειαστεί μήνες προετοιμασίας καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη είναι να καθοριστούν όρια, να συνταχθούν χάρτες και να οριστικοποιηθούν οι νέες τιμές. Εκτός από τις νέες εντάξεις, θα προχωρήσουν και οι αλλαγές στις σημερινές αντικειμενικές αξίες όπου αναμένονται αυξομειώσεις. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα