Τι κρύβεται πίσω από το σχέδιο για σπάσιμο των φοροελαφρύνσεων

Τι κρύβεται πίσω από το σχέδιο για σπάσιμο των φοροελαφρύνσεων

Να αποφύγει την όξυνση των τόνων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επιλέγει η κυβέρνηση κάνοντας ένα βήμα πίσω στο μέτωπο του φορολογικού.

Έτσι, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θέλει να περάσει (για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και ΕΝΦΙΑ) δεν θα ενσωματωθούν στο σύνολό τους στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αλλά σε επόμενο το οποίο θα συνοδεύσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020. Αυτή η επιλογή δίνει χρόνο και στην ελληνική κυβέρνηση να προετοιμαστεί καλύτερα, ούτως ώστε να μπορέσει να δικαιολογήσει την κοστολόγηση των μέτρων στους δανειστές.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2020, αυτό που προέχει πριν εξειδικευτούν τα φορολογικά μέτρα, είναι να διαπιστωθεί (και να συμφωνηθεί με τους δανειστές) ο δημοσιονομικός χώρος της επόμενης χρονιάς. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν οριστικοποιηθεί ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει εντός των δημοσιονομικών στόχων.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ένα πρόσθετο επιχείρημα υπέρ της άποψης τα «βαριά» φορολογικά μέτρα (όπως είναι η μείωση του χαμηλού συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων) να ψηφιστούν μετά τον Σεπτέμβριο. Το γεγονός ότι δεν αλλάζει κάτι στη ζωή των φορολογουμένων. Ούτως ή άλλως, αυτά τα μέτρα θα έχουν αντίκτυπο από τις αρχές του 2020 (σε ότι αφορά στην παρακράτηση φόρο) ή ακόμη και από το 2021.

Σε αυτή τη φάση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο να ψηφιστούν οι αλλαγές στις 120 δόσεις, να ληφθεί οριστική απόφαση για την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αλλά και να αποφασιστεί οριστικά αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ του σερβιριζόμενου καφέ στο 13% ώστε να μην υπάρχει «διάσπαση» του προϊόντος της εστίασης. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα