Ψηφίζονται στη Βουλή τα μέτρα, προβληματισμός στις Βρυξέλλες

Ο πρώτος γύρος παροχών ολοκληρώνεται για την κυβέρνηση καθώς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών –στο οποίο συμπεριλήφθηκαν και οι τροπολογίες για τον ΦΠΑ και για την 13η σύνταξη- άλλα μέτρα δεν φαίνεται να υπάρχουν στον ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές. Μοναδική εξαίρεση –πιθανώς- η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για την σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών για όσους οφειλέτες αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Η κυβέρνηση θα ρίξει όλο το βάρος μέσα στις επόμενες ημέρες πρώτον στο να φθάσουν στους πολίτες-ψηφοφόρους, οι… καρποί της πολιτικής παροχών που σχεδιάστηκε όλο αυτό το διάστημα και δεύτερον στο να «δικαιολογηθούν» τα μέτρα στους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο βωμό των μέτρων φαίνεται να έχει ήδη θυσιαστεί και η 3η έξοδος στις αγορές μέσα στη φετινή χρονιά προκειμένου με μια νέα έκδοση ομολόγου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δανεισμού του 2019. Αυτό που θέλει τώρα να αποφύγει το οικονομικό επιτελείο είναι να «παγιωθεί» η εικόνα στους Ευρωπαίους ότι εγκαταλείπονται από την ελληνική πλευρά οι δεσμεύσεις για την παραγωγή των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε με μια ανακοίνωσή του να υποστηρίξει ότι όλο το κόστος των μέτρων του 2019 συμβαδίζει με τα όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα σταθερότητας. Βέβαια, ο προϋπολογισμός των μέτρων –ειδικά και μετά την προσθήκη του ΦΠΑ στον καφέ- έχει ξεφύγει πάνω από τα 1,15 δις. ευρώ που έγραψε το πρόγραμμα σταθερότητας (και με το περιεχόμενο του οποίου δεν είναι ακόμη σαφές αν έχουν συμφωνηθεί οι δανειστές). Όμως, η ελληνική πλευρά βάζει στον συνολικό λογαριασμό και την πρόβλεψη ότι θα έχει οικονομικό όφελος από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην άτυπη ενημέρωση που έκανε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup δεν έκρυψε την ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη για την έκταση που πήραν οι παροχές. Για τη φετινή χρονιά, η ανησυχία φαίνεται να είναι πιο «συγκρατημένη» αν και η πλήρης εικόνα για τη στάση των θεσμών δεν θα αποτυπωθεί καν στο αυριανό Eurogroup αλλά στην έκθεση των θεσμών που θα δημοσιευτεί μετά τις ευρωεκλογές στις 5 Ιουνίου. Η μεγάλη ανησυχία έγκειται στο τι θα γίνει το 2020. Για την επόμενη χρονιά, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα θέσει σε λειτουργία το σχέδιο των εγγυήσεων με τα χρήματα που υπάρχουν στο μαξιλάρι ασφαλείας. Αυτό έχει… μπερδέψει τους Ευρωπαίους όπως ελέχθη χαρακτηριστικά χθες.

Βέβαια, το να μπουν τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς δεν είναι της παρούσης. Όπως είπε και χθες ο υπουργός Οικονομικών, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2020 θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στις 15 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει καν εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ANFAs και των SMPs ενώ η μοναδική εκκρεμότητα που περνάει από την έγκριση των Ευρωπαίων φαίνεται ότι θα είναι η πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα