Βόμβα αναδρομικών: Στα 9,5 δισ. το πιθανό κόστος λέει το ΔΝΤ - Τι αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα

Βόμβα αναδρομικών: Στα 9,5 δισ. το πιθανό κόστος λέει το ΔΝΤ - Τι αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα

Μια εν δυνάμει “δημοσιονομική βόμβα” βλέπει το ΔΝΤ πίσω από την υπόθεση των αναδρομικών, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να επιβαρύνει εφάπαξ τον κρατικό προϋπολογισμό με 9,5 δισ. ευρώ και ετησίως με βάρη κοντά στο 1% του ΑΕΠ για χρόνια.

Ειδικότερα, σε ειδικό πίνακα της έκθεσης αναφέρεται ότι οι μέχρι σήμερα γνωστές αποφάσεις και βάσει των παραμέτρων που είναι ήδη δημοσιοποιημένες, οι εφάπαξ επιβαρύνεσεις ανέρχονται σε περίπου 9,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα η ετήσια εφαρμογή, για παράδειγμα, των αποφάσεων για

τους συνταξιούχους ανέρχεται σε περίπου 0,75% του ΑΕΠ, ενώ για τους δημόσιους υπαλλήλους, η αντίστοιχη ετήσια δαπάνη για τα δώρα - επιδόματα υπολογίζεται σε 0,25%.

Σε αυτά δεν υπολογίζονται οι συνέπειες μιας πιθανής δικαστικής κρίσης για μη εφαρμογή των βασικών διατάξεων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016, που έμεινε γνωστή και ως Νόμος Κατρούγκαλου, με το Ταμείο να κάνει λόγο για επιπλέον επιβάρυνση 2% έως 4% του ΑΕΠ. «Εάν η μεταρρύθμιση του 2016 αντιστραφεί πλήρως», αναφέρει βέβαια το ΔΝΤ, το πρόσθετο ετήσιο κόστος θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 2%-4% του ΑΕΠ. Για να καταλήξει πως «υπάρχουν κι άλλοι πιθανοί κίνδυνοι, που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο για να αξιολογηθούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

“Οι αβεβαιότητες για αυτές τις εκτιμήσεις είναι μεγάλες και μια συνολική αξιολόγηση είναι δύσκολη” σημειώνει κάτω από τον σχετικό πίνακα το ΔΝΤ.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα