HSBC: Οι λόγοι πίσω από το ράλι των ελληνικών τραπεζών

Οι φόβοι της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες είναι υπερβολικές σημειώνει σε νέα της έκθεση η HSBC. Όπως διαπιστώνει η HSBC, οι ελληνικές τράπεζες, τον Φεβρουάριο, είχαν κέρδη 22-115% και οι αιτίες ήταν δύο, σύμφωνα με την τράπεζα: 1. ελπίδες που σχετίζονται με την καλύτερη μακροοικονομική εικόνα καθώς βλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2018, το καλύτερο δημοσιονομικό outlook, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2032 και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας και 2. τα σχέδια για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Μακροοικονομικές προοπτικές θετικές: Η τράπεζα αναμένει σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια που θα ενισχυθεί από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και απασχόλησης. Οι δημοσιονομικές προοπτικές είναι σταθερές με το κράτος πλήρως χρηματοδοτημένο για τέσσερα χρόνια και προς το παρόν δεν χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, σημειώνει. Οι κίνδυνοι ωστόσο για τη μακροοικονομική προοπτική παραμένουν αλλά εμφανίζονται περιορισμένοι (το χρέος παραμένει υψηλό, στο 183% του ΑΕΠ, αλλά με χαμηλά επιτόκια).

Συνολικά για τις τράπεζες, γράφει η HSBC, βρίσκει τις ανησυχίες της αγοράς υπερβολικές και βλέπει θετικό μακροοικονομικό outlook, εφικτούς στόχους στα «κόκκινα» δάνεια με βελτιωμένη τάση. 

Πιο αναλυτικά, ξεχωριστά για κάθε τράπεζα, αναφορικά με το ράλι της Εθνικής Τράπεζας, η HSBC επικεντρώνεται στην είδηση για το due dilligence που ξεκίνησε η Bank Audi για την αγορά της μονάδας της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο (η πώληση είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ) ενώ η Τράπεζα Πειραιώς δέχθηκε σημαντική ώθηση λόγω της αναμενόμενης συμφωνίας με hedge fund για την αγορά χαρτοφυλακίου της «κόκκινων» δανείων, το επονομαζόμενο "Nemo", με ναυτιλιακά δάνεια ύψους 500-600 εκατ. ευρώ.

Aναφορικά με τη σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs, τη βρίσκει μακροοικονομικά ουδέτερη. Οι τάσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή τους βελτιώνονται και οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους σε NPEs και NPLs. Η HSBC πιστεύει ότι η σχεδιαζόμενη μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων θα είναι μακροοικονομικά ουδέτερη καθώς η σταδιακά αυξανόμενη πίεση από τους επόπτες έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην παροχή πίστωσης και στη ζήτηση.

Οι προτάσεις του ΤΧΣ και της ΤτΕ για την αντιμετώπιση του προβληματικού ενεργητικού των τραπεζών είναι απίθανο να βοηθήσουν, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανό επιταχυντή εάν υπάρξουν καλύτεροι οικονομικοί όροι. Τα τρέχοντα σχέδια μείωσης των NPEs λειτουργούν και μάλλον θα παραμείνουν ακριβά για τις τράπεζες ωστόσο είναι εφικτά, αν και η αγορά φαίνεται να είναι επιφυλακτική. Η HSBC θεωρεί επίσης ότι όσο οι τράπεζες εκπληρώνουν τους στόχους τους, πιο αυστηρές εποπτικές απαιτήσεις δείχνουν απίθανες.

Οι τάσεις στα θεμελιώδη βελτιώνονται. Αν συνδυαστούν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τεσσάρων τραπεζών που καλύπτει η HSBC, η αύξηση στα εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και βρίσκεται ακόμα σε αρνητικό πρόσημο, είναι πάνω από τα επίπεδα των καθαρών δανείων και βελτιώνεται συνεχώς. Το χαρτοφυλάκιο δανεισμού και ειδικά το top line θα παραμείνει υπό πίεση, αλλά θα αντισταθμιστεί από χαμηλότερες προβλέψεις. Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, οι ελληνικές τράπεζες είδαν σημαντική μείωση του δείκτη CET 1 λόγω της εφαρμογής των IFRS9, αλλά τώρα έχουν αρχίσει να χτίζουν ξανά οργανικά τα κεφαλαιακά τους επίπεδα.

Τέλος, η HSBC διατηρεί  τη σύσταση «buy» σε όλες τις ελληνικές τράπεζες που καλύπτει. Βλέπει δε μεγάλα περιθώρια ανόδου, καθώς δίνει τιμή-στόχο στο 1,95 ευρώ για την Alpha Bank  στα 2,4 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στο 0,79 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στο 1,14 ευρώ για τη Eurobank.

 

economy365

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα