Χωρίς αποτέλεσμα η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη Αθήνας - δανειστών για προστασία της α' κατοικίας

Χωρίς αποτέλεσμα η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη Αθήνας - δανειστών για προστασία της α' κατοικίας

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η τηλεδιάσκεψη  με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και αντικείμενο το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίαςο υπουργός παρά των Πρωθυπουργό Δ. Λιάκος, ο επικεφαλής του NPL`s Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Θ. Καλαντώνης και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χ. Απαλαγάκη.

Η τηλεδιάσκεψη με τα κλιμάκια έγινε το απόγευμα της Παρασκευής από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων ρωτούσαν λεπτομέρειες για όλες τις πτυχές της πρότασης που συμφώνησαν πριν λίγα 24ωρα κυβέρνηση και τράπεζες και ανέφεραν στους Έλληνες συνομιλητές τους ότι θα επανέλθουν.

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι στην τηλεδιάσκεψη κάποια θέματα έκλεισαν, κάποια όμως παρέμειναν ανοικτά για τα οποία πρέπει τα κλιμάκια των δανειστών θα πρέπει να συζητήσουν με τους ανωτέρους τους.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν νωρίτερα ότι οι τηλεδιασκέψεις θα συνεχισθούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με στόχο το σχέδιο νόμου να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα είναι καλύτερο μετά τις παρεμβάσεις, ωστόσο φαίνεται ότι παραμένει το «αγκάθι» σχετικά με τις επιπτώσεις του νέου σχεδίου στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, σχολίασαν τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Με το νέο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσουν νέες τηλεδιασκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου κυβέρνηση και τραπεζίτες να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το κείμενο του νομοσχεδίου έχει ήδη αποσταλεί στους θεσμούς, μετά και από τις τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την προχθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με την κυβέρνηση. Στο κείμενο η κυβέρνηση απαντά ουσιαστικά σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους εταίρους και στοχεύει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη, και αφού έχει προηγηθεί συζήτηση τουλάχιστον δύο ημερών στο Κοινοβούλιο.

Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της πρώτης κατοικίας, κυβερνητικός αξιωματούχος απέδωσε την αυστηρότητα αλλά και τον αριθμό των ενστάσεων (σ.σ. συνολικά υπήρχε κατάλογος 9 αιτιάσεων στην έκθεση της Κομισιόν) στο γεγονός πως η ενημέρωση των θεσμών αφορούσε προγενέστερο σχέδιο σε σχέση με αυτό στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες την περασμένη Τετάρτη.

Ο μαραθώνιος τηλεδιασκέψεων έρχεται στον απόηχο και των σημαντικών κενών και παραλήψεων, που διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ αφορούν τις επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα ,τις επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και του ηθικούς κινδύνους και τον συνολικό αντίκτυπο στη νοοτροπία των πληρωμών, ενώ όπως τονίζεται η εφαρμογή του νόμου ίσως επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να αυστηροποιήσουν αδικαιολόγητα τους όρους δανειοδότησης κάτι που θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των δανειοληπτών, ακόμη και αυτών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

 

 

real  ,economy365

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα