Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έκρινε ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης" της ιταλικής κρίσης στις άλλες χώρες, μολονότι οι αγορές ανησυχούν για το ιταλικό χρέος.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, την ώρα που το spread των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά αυξήθηκε σε υψηλό 5,5 ετών σήμερα, στις 332 μονάδες βάσης, ο Μοσκοβισί απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε όμως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι "όλα αυτά σημαίνουν ότι αναμένεται από την Ιταλία να είναι μια χώρα δεσμευμένη πλήρως στην ευρωζώνη".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους φόβους που εκφράζουν ορισμένοι αναλυτές για ένα ενδεχόμενο italexit, δηλαδή μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη, ο Μοσκοβισί έκρινε ότι κάτι τέτοιο "δεν έχει κανένα νόημα".

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε αυτές τις δηλώσεις αφού ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέδωσε στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία μια επιστολή της Κομισιόν με την οποία ζητούνται "εξηγήσεις" για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Επανέλαβε επίσης ότι αναμένει απαντήσεις από τον Τρία "πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας".

"Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν ήρθαμε εδώ για να ανακοινώσουμε απόφάσεις, ούτε για να παραδώσουμε μαθήματα", επέμεινε, υπογραμμίζοντας ότι η Ρώμη πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών χωρών "που συνδέονται με την Ιταλία μέσω του ευρώ".

Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 προβλέπει έλλειμμα 2,4%, πολύ μεγαλύτερο από το 0,8% που είχε δεσμευτεί να πετύχει η προηγούμενη, κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας. Η απόκλιση αυτή είναι "άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας" ανέφερε η Κομισιόν στην επιστολή της προς την ιταλική κυβέρνηση.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα