Χρηματιστήριο: Πώς η ανησυχία για τις τράπεζες οδήγησε στο σφυροκόπημα της Τετάρτης

Χρηματιστήριο: Πώς η ανησυχία για τις τράπεζες οδήγησε στο σφυροκόπημα της Τετάρτης

Εικόνα που βάζει στον μεγεθυντικό φακό τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, βγάζοντας από το κάδρο τις όποιες θετικές προοπτικές τους και αγνοώντας το γεγονός ότι έχουν κριθεί επαρκώς κεφαλαιοποιημένες από τα πρόσφατα stress tests, έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες επιθέσεις των "short" στο χρηματιστήριο.

Όπως σημειώνει το capital.gr, το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών στο οποίο προέβησαν χθες, επιδιώκοντας να κλείσουν θέσεις καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία του τελευταίου τριμήνου του έτους, οδήγησε ενδοσυνεδριακά τον τραπεζικό δείκτη σε επίπεδα που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2017.

Στο επίκεντρο της επίθεσης ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έκλεισε με ημερήσιες απώλειες 20,73%, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά και το limit down του 30%.

Χωρίς αμφιβολία, οι τράπεζες δεν διάγουν τις ευκολότερες μέρες τους, καθώς έχουν μπροστά τους το "στοίχημα" των "κόκκινων" δανείων και την πρόκληση της διεύρυνσης των εσόδων τους. Πρόκειται, όμως, για σημεία ήδη γνωστά, που έχουν εντοπίσει και πρόσφατα κατά τις επαφές τους με τους Έλληνες τραπεζίτες, ξένοι οίκοι και επενδυτές. Εξαιτίας αυτών των προβληματισμών, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αξιολογηθεί ως ελκυστικές προς επένδυση μετά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων τους για το β΄ τρίμηνο 2018.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι o φόβος πως θα πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω από τη λογιστική τους αξία και θα "φάνε" κεφαλαιακά μαξιλάρια, αναγκαζόμενες να αναζητήσουν φρέσκα κεφάλαια από τις αγορές, βρίσκεται πίσω από το "σφυροκόπημα" των μετοχών των ελληνικών τραπεζών. Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες υπέβαλαν στον SSM και θα διαπραγματευθούν τις προσεχείς εβδομάδες, πλάνα μείωσης των NPEs κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τους νέους στόχους, αναφέρουν οι FT, τα NPEs των ελληνικών τραπεζών θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, στο 20% των συνολικών χορηγήσεων, από 38% στα τέλη του 2019, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα. Όπως αναφέρουν οι FT, πέραν της Πειραιώς για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα δυσκολευτεί να υλοποιήσει την έκδοση του ομολογιακού δανείου που περιλαμβάνεται στο πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης, η Eurobank έχασε χθες περίπου 15%, η Εθνική 5,5% και η Alpha 3,3%.

Από το σημείο των γνωστών ανησυχιών για τις ελληνικές τράπεζες, πάντως, μέχρι το ανηλεές σφυροκόπημα της εβδομάδας αυτής, η ψύχραιμη ματιά έχει χαθεί. Εν μέσω του διήμερου καταιγισμού πωλήσεων τραπεζικών μετοχών, δεν είναι τυχαίες οι εκθέσεις οίκων όπως η HSBC, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley που, αν και σταθερά αυστηρές στην κριτική τους για τις ελληνικές τράπεζες, εντούτοις χαρακτηρίζουν υπερβολικό το "σφυροκόπημα" που δέχονται οι μετοχές τους, συστήνοντας ψυχραιμία στην αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα