Στροφή από Μέρκελ. Ποια ανταλλάγματα ζήτά για να μην κοπούν οι συντάξεις

Στροφή από Μέρκελ. Ποια ανταλλάγματα ζήτά για να μην κοπούν οι συντάξεις

Ένα βήμα πριν την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για μη περικοπή των συντάξεων, αλλά υπό όρους, βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η γερμανίδα καγκελάριος θέτει ως προϋπόθεση δυο όρους, αποδείξεις ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα επιτευχθούν, αλλά και δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος όρος είναι να τεκμηριώσει η Αθήνα και μάλιστα με τρόπο απόλυτο ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 ύψους 3,5%. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα “τα νούμερα που θα παρουσιαστούν πρέπει να είναι ιερά και αμετάβλητα, όπως οι εντολές που έλαβε ο Μωυσής”. 

Δεύτερος όρος του Βερολίνου φαίνεται να είναι το πως θα παρουσιαστεί η απόφαση. Εδώ για να μην υπάρξει “κακό προηγούμενο” η Γερμανία φαίνεται να επιθυμεί να φανεί ότι η αναίρεση του μέτρου σε καμία περίπτωση δεν είναι μια μονομερής κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης και επίσης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ωψς η αρχή για το ξήλωμα του… πουλόβερ των μέτρων.

Ενήμερος για τη διαφαινόμενη στροφή της Άνγκελα Μέρκελ είναι, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Καγκελάριος η οποία δεν επιθυμεί άλλη εστία αναταραχής εντός της Ευρωζώνης, λαμβάνει τις αποφάσεις σταθμίζοντας, μεταξύ άλλων, την κρίση στην Ιταλία αλλά και τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε επίπεδο εταίρων το αργότερο έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα