Τράπεζες: Κούρεμα έως 90% σε 400.000 καταναλωτικά δάνεια και κάρτες

Τράπεζες: Κούρεμα έως 90% σε 400.000 καταναλωτικά δάνεια και κάρτες

Ύστατο προσκλητήριο σε περίπου 400.000… βαθυκόκκινους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους (καταναλωτικά και κάρτες) πριν αυτά καταλήξουν στα funds θα απευθύνουν προσεχώς οι τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, με επιστολές, που προτίθενται να αποστείλουν μαζικά το αμέσως επόμενο διάστημα, θα τους προτείνουν την οριστική διευθέτηση της οφειλής, με την καταβολή μόλις του 1/10 αυτής. «Πρόκειται για ένα “κούρεμα”, της τάξεως του 90%, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και λοιπών χρεώσεων», εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο τραπεζικές πηγές, προσθέτοντας πως οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο το αργότερο ενός διμήνου για να απαντήσουν στην επιστολή. «Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν στα γκισέ, το δάνειό τους θα πωληθεί στα funds, τα οποία είθισται να αποφεύγουν να μπουν στη λογική της ρύθμισης, καθιστώντας απαιτητό το σύνολο του χρέους», καταλήγουν.

Κινητικότητα

Στο μεταξύ, κινήσεις… μαζικής ρύθμισης έκαναν πρόσφατα τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank. Η πρώτη, με επιστολές της σε περισσότερους από 180.000 πελάτες της, πρότεινε την τακτοποίηση της οφειλής με haircut έως και 70%. Επρόκειτο για δάνεια τα οποία έχουν ήδη «πακεταριστεί» για να πουληθούν στο fund το οποίο και θα πλειοδοτήσει για το «project Earth». Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο σχέδιο της ΕΤΕ περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις και συγκεκριμένα καταναλωτικά και κάρτες (1,1 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), καθώς και δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (ελεύθερους επαγγελματίες), συνολικού αρχικού κεφαλαίου δύο δισ. ευρώ. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφωνόταν στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους ήταν τα επτά χρόνια.

Η Eurobank από την πλευρά της έχει απευθύνει κάλεσμα σε περίπου 60.000 πελάτες της να ρυθμίσουν παλαιότερες οφειλές τους από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, συναινώντας σε «κούρεμα» ύψους 90% (70% με 75% της βασικής οφειλής, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και λοιπών εξολογιστικών χρεώσεων). Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, μάλιστα, ένα 10% εκ των δανειοληπτών έχει ήδη προχωρήσει σε ρύθμιση, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένου ότι πρόκειται αφενός για μεγάλες οφειλές και αφετέρου για χρέη που έχουν να εξυπηρετηθούν περισσότερα από 10 χρόνια. Επισημαίνεται ότι ανάλογη κίνηση είχε κάνει η Eurobank και πέρυσι το καλοκαίρι. Αφορούσε περίπου 220.000 καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το «κούρεμα» που προσέφερε ήταν επίσης της τάξεως του 90%. Ενα 4% των οφειλετών προσήλθε στα γκισέ για τακτοποίηση και τα εναπομείναντα δάνεια μεταβιβάστηκαν εντέλει στην Intrum.

Πωλήσεις

Στο… χορό των πωλήσεων δανείων, κυρίως χωρίς, αλλά και με εξασφαλίσεις, εισέρχονται σταδιακά οι τράπεζες. Πέραν της Eurobank, η οποία ήταν και η πρώτη που ολοκλήρωσε πέρυσι τη μεταβίβαση καταναλωτικών δανείων στην Intrum, σειρά πήρε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας και η Alpha Bank, πωλώντας στη νορβηγική B2Holding. Επρόκειτο για ένα χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων λιανικής, με την επωνυμία Venus, συνολικού υπολοίπου 3,7 δισ. ευρώ και συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου δύο δισ. ευρώ. Η τράπεζα, ωστόσο, φέρεται να ετοιμάζει τη μεταβίβαση ενός ακόμη «πακέτου», με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει την προεργασία για την πώληση και ενός χαρτοφυλακίου με εξασφαλίσεις, ύψους έως δύο δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς, από την άλλη, έχει ήδη δρομολογήσει τη μεταβίβαση δύο χαρτοφυλακίων. Το πρώτο (project Arctos) αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (200.000 στον αριθμό) και το δεύτερο (project Amoeba) σε περίπου 700 επιχειρηματικά, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα