Μήνυμα Κομισιόν: Η σημερινή ημέρα αντιπροσωπεύει ό,τι είμαστε

Μήνυμα της Κομισιόν ότι η σημερινή «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων» αντιπροσωπεύει τις κοινές αξίες της Ευρώπης και των κρατών – μελών της απέστειλε μέσω Τwitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να υιοθετεί έτσι πλήρως τη θεματική του συνεδρίου της Εσθονικής προεδρίας, που είναι σε εξέλιξη επ’ ευκαιρία της σημερινής ημέρας με τη συμμετοχή όλων των κρατών - μελών πλην Ελλάδας. «Η ευρωπαϊκή συνεργασία, ο πατριωτισμός και οι αξίες μας, μας κάνουν αυτό πού είμαστε. Ας απορρίψουμε τον ακραίο εθνικισμό που μας αποδυναμώνει όλους. Αυτό είναι η ΕΕ» επισημαίνει σε μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών, της συνεργασίας και του πατριωτισμού. Να ποιοι είμαστε» τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, «ο πραγματικός πατριώτης είναι υπερήφανος για το έθνος του/της, χρειάζεται την ενότητα, τη συνεργασία, βλέπει τη δύναμη που υπάρχει στο συμβιβασμό και το διάλογο».

Και κατόπιν, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει: «Τι πρεσβεύει η Ένωση; Ας διαβάσω το Άρθρο 2 της Συνθήκης.

»Η Ένωση έχει ιδρυθεί πάνω στις αξίες του σεβασμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων,περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη – μέλη σε μια κοινωνία που ο πλουραλισμός, η ισονομία, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών επικρατούν».

Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Urmas Reinsalu, δήλωσε ότι προτίθεται να απαντήσει γραπτώς στις αιτιάσεις του Σταύρου Κοντονή ότι ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης.

Σε άλλη μια απίστευτη δήλωση προχώρησε στο μεταξύ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου, η οποία είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι κομμουνιστές δεν «σκότωναν ανθρώπους γιατί ήταν μαύροι, τσιγγάνοι ή ομοφυλόφιλοι όπως κάνουν οι ναζιστές». Μάλιστα, η ίδια προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, ομολογώντας ουσιαστικά ότι «αν ήσουν με το καθεστώς, δεν σε πείραζαν τότε». Αργότερα, πάντως, δήλωσε ότι τα «εγκλήματα σοβιετικού τύπου- κομμουνισμού είναι καταγεγραμμένα».

«Η κυβέρνηση συμμετείχε πέρυσι στη Σλοβακία σε διάσκεψη για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκδηλώνει ευαισθησία για το Σταλινισμό, αλλά δεν επιδεικνύει ανάλογη ευαισθησία για τα μνημόνια και την περικοπή των συντάξεων.

Την άποψη ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει αναλογία στην ιμπεριαλιστική συμπεριφορά του Στάλιν με τη σημερινή συμπεριφορά της Άγκυρας εξέφρασε στον σταθμό μας ο Κώστας Χρυσόγονος στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης να μην συμμετάσχει στο συνέδριο της Εσθονικής προεδρίας.

«Κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης, που έγινε για αμιγώς ψηφοθηρικούς λόγους», χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να μην συμμετάσχει σε συνέδριο της Εσθονικής προεδρίας.

 

 

skai

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

-
Σχολιάστε το άρθρο: