Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τις νέες συντάξεις. Βίντεο

Μειωμένη σύνταξη θα λάβει η πλειοψηφία των νέων συνταξιούχων, ενώ κάποιοι άλλοι, με χαμηλούς μισθούς και λίγα έτη ασφάλισης, θα δουν αυξήσεις, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Τα πρώτα στοιχεία των εκκαθαρίσεων των υπηρεσιών του ΙΚΑ δείχνουν μεγάλες μειώσεις στους περισσότερους και μικρές αυξήσεις σε κάποιους, οι οποίοι έχουν καταβάλει μικρότερες εισφορές κι έχουν ασφαλιστεί για λιγότερα από 30 χρόνια.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, τουλάχιστον πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων θα λάβουν μικρότερη σύνταξη, συγκριτικά με το προηγούμενο καθεστώς. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, μέχρι το 2020 σχεδόν 200.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από τις εργασίες τους, θα υποστούν περικοπές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουν μέχρι και το 30%.

Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τα πρώτα στοιχεία του ΕΦΚΑ οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:

-Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης. Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ. Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

Οι πρώτες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, βάσει του νέου συστήματος, βγάζουν και αυξήσεις, στις περιπτώσεις των συνταξιούχων με μικτές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ και λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Στην κατηγορία αυτήν συγκαταλέγονται ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 20 έως και 30 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι αποχωρούν με μικτές αποδοχές που κυμαίνονται στα 1000 ευρώ, δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποχωρούν με 20ετία ή 25ετία, ασφαλισμένοι των τραπεζών και των ταμείων των ΔΕΚΟ, καθώς και ασφαλισμένοι στον πρώην ΤΣΑ, οι οποίοι δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές προσφορές.

Μία εκ των πρώτων αποφάσεων συνταξιοδότησης βάσει του νέου συστήματος, αφορά σε ασφαλισμένο του ΙΚΑ, ο οποίος κατέθεσε χαρτιά για να συνταξιοδοτηθεί μετά το Μάιο του 2016, με 10.800 ένσημα, 37 έτη ασφάλισης και αναγνωρισμένα πλασματικά έτη και συντάξιμες αποδοχές που υπολογίστηκαν σε 2.951 ευρώ.

Βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού, η σύνταξή του βγαίνει στα 1.478 ευρώ, από 1.720 που θα ήταν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μειώνεται κατά 242 ευρώ.

Αναλυτικά, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος λαμβάνει ολόκληρη την εθνική σύνταξη, 384 ευρώ, και ανταποδοτική της τάξης των 1.094 ευρώ, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 37,07% . Σημειώνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου ανέρχονται σε 2.950,76 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται με όρους 15ετίας (4.500 ένσημα) μετά από 23,5 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.092 ευρώ, θα βγει κερδισμένος από το νέο σύστημα. Και αυτό γιατί ενώ πριν από το νόμο Κατρούγκαλου - μετά όμως από την κατάργηση των κατώτατων ορίων - θα έπαιρνε σύνταξη 417,71 ευρώ, η απόφαση που εκδόθηκε προβλέπει 594,35 ευρώ το μήνα, δηλαδή 176,64 ευρώ περισσότερα. Το ποσό της εθνικής σύνταξης ανέρχεται σε 384 ευρώ, ενώ το ανταποδοτικό ποσό με ποσοστό αναπλήρωσης 19,26% ανέρχεται σε 210,35 ευρώ.

Υπ. Εργασίας: καμία περικοπή πάνω από 18% στις συντάξεις

Δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις ανώτερες του 18%, που νομοθετικά έχει τεθεί ως ανώτατο όριο, διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας. Υπογραμμίζει ότι από την 1.1.2019, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί στο πλαίσιο των ενιαίων κανόνων ο επανυπολογισμός των συντάξεων, τα επιδόματα  ως μέρος της καταβαλλόμενης σύνταξης, θα έχουν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της “προσωπικής διαφοράς”.
ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα