Μετά τις γερμανικές εκλογές το δεύτερο ημίχρονο μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου για την Ελλάδα

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα κρίνει αν και πότε η Ελλάδα θα έχει την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους, έχοντας ως δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις που κατάφερε να αναβάλλει για λίγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις τόνισε ότι το Ταμείο συνεχίζει να διαφωνεί με τις προβλέψεις των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022.

«Το πακέτο που ψηφίστηκε καλύπτει το Ταμείο σε ό,τι αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων. Στο χρέος έγινε κάποια πρόοδος, αλλά χρειάζονται περισσότερα και χρόνος για τη διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Ράις.

Μάλιστα, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η λύση που δόθηκε για κατ αρχήν έγκριση του προγράμματος για την Ελλάδα ήταν πολιτικό δώρο για τον ίδιο τον κ. Σόιμπλε.

Αντιθέτως, όπως είπε, η λύση επιλέχθηκε για να πάρει τη δόση η Ελλάδα, ενώ θύμισε ότι η κατ αρχήν έγκριση του προγράμματος είναι συμβατή με τον κανονισμό του Ταμείου.

Πρόεδρος γερμανών Φιλελεύθερων: Η Ελλάδα να βγει προσωρινά από το Ευρώ

Δεν ήταν, όμως, ξεκάθαρος για το πόσο χρόνο θα δώσει το Ταμείο πριν επανέλθουν οι Ευρωπαίοι με πιο συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Όπως είπε σε άλλες περιπτώσεις το περιθώριο είναι 30 ημέρες, άλλες είναι μεγαλύτερο και σε κάποιες περιπτώσεις δεν δόθηκε συγκεκριμένος χρόνος για την εξεύρεση λύσης κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου.

Με λίγα λόγια, το ΔΝΤ παρά την παραχώρηση της 15ης Ιουνίου θα συνεχίσει να ζητά από τη Γερμανία γενναία ελάφρυνση χρέους μετά τις εκλογές.

Οι νέοι «παίκτες» του Βερολίνου

Η αλλαγή παιχνιδιού από την πλευρά του Βερολίνου μπορεί να έρθει από τον συνασπισμό που θα κληθεί να κάνει η κ. Μέρκελ, η οποία με βάση τις δημοσκοπήσεις θα είναι και πάλι καγκελάριος της Γερμανίας.

Το νέο πρόσωπο που μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων κ. Κρίστιαν Λίντνερ που βρίσκεται αυτό το καιρό σε δημοσκοπική άνοδο και μπορεί να αποτελέσει τον νέο κυβερνητικό εταίρο της κ. Μέρκελ.

Μάλιστα, με τη σκληρή ρητορική του έχει φτάσει από ένα μονοψήφιο ποσοστό κοντά στο 10%.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico ξεκαθάρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα θα πρέπει να συνοδευτεί και από την έξοδο της, έστω και προσωρινή, από την Ευρωζώνη.

Η ελάφρυνση του χρέους για μια χώρα «θα δημιουργούσε έναν ηθικό κίνδυνο, π.χ. οι Πορτογάλοι θα μπορούσαν να αναρωτηθούν, γιατί εμείς να κάνουμε τόσο πολύ κόπο, ενώ σε άλλους ελαφρύνεται το χρέος, αλλά παραμένουν στο ευρώ».

Ο κ. Λίντνερ ήταν το ίδιο σκληρός και με τη συμφωνία του Eurogroup τονίζοντας ότι είναι λάθος να δίνονται τα 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ.

Όπως τόνισε εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως ισχυρίζεται το Ταμείο, τότε θα πρέπει να πούμε την αλήθεια ανεξάρτητα από τις εκλογές σημειώνοντας ότι η έγκριση της δόσης δεν αποτελεί λύση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση της Γερμανίας με τη συμμετοχή του κ. Λίντνερ στη νέα κυβέρνηση του Βερολίνου, ακόμη και στην θέση του υπουργού Οικονομικών που θα καταλάβει ο διάδοχος του κ. Σόιμπλε.

enikonomia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα