Eurogroup LIVE: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση - Δεν επιστρέφουν οι θεσμοί

Με πολλά τα ανοικτά θέματα συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Λίγες οι ελπίδες ώστε να υπάρξει πρόοδος.

Πρόοδο, αλλά όχι αρκετή για να γυρίσουν οι θεσμοί στην Αθήνα, διαπίστωνε πριν από λίγο κοινοτικός αξιωματούχος με γνώση των όσων διημείφθησαν κατά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή κ.Γιώργου Χουλαράκη πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Υπήρχαν πράγματα που προχώρησαν αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να έχουμε την συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων. Δεν αποκλείω να υπάρξει ακόμη ένα διάστημα με τηλεδιασκέψεις» τόνιζε η ίδια πηγή.

Τόνιζε επίσης ότι εκτός από τα γνωστά θέματα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα εκτός από το εργασιακό το ασφαλιστικό και τα αντισταθμιστικά μέτρα που συζητούσαν όλον αυτόν το καιρό οικονομικό επιτελείο και δανειστές ανοιχτό παραμένει και το θέμα της αγοράς ενέργειας που έχει σημασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτό εξηγεί και στην στάση του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν ρωτήθηκε πριν μπει στο Eurogroup για το αποτέλεσμα της σύσκεψης που προηγήθηκε με την ελληνική αποστολή. «Θα σας πω μετά την συνεδρίαση» αρκέστηκε να πει αποχωρώντας για να μπει στην αίθουσα της συνεδρίασης.

Οι 18 εταίροι της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει την πολιτική απόφαση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, ώστε οι άνθρωποι της ΕΕ να μπορέσουν με ηρεμία να ολοκληρώσουν τη συμφωνία με το ΔΝΤ και να ανοίξει και πάλι η κάνουλα της χρηματοδότησης στις 22 Μαΐου.

Νωρίτερα  πραγματοποιήθηκε συνάντηση  στο κτίριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα, των προϊσταμένων τους και των ελληνικών αρχών.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του euro working group Τόμας Βίζερ, ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, ο Γενικός Διευθυντής της DGECFIN Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πόουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου από πλευράς ΔΝΤ, Ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο Ρόλφ Στράους και ο Νικόλο Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος, ο επικεφαλής του σώματος οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γ.Χουλιαράκης και η Υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου.

 

19:46  Τσακαλώτος: "Παραμένουμε στις Βρυξέλλες"

Συμφωνήσαμε στα περισσότερα θέματα. Ωστόσο παραμένουν ανοιχτά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά για να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο. Για αυτό θα μείνουμε εδώ και εγώ και η Έφη Αχτσιόγλου για να συζητήσουμε. Θα μείνουμε εδώ για να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο και να κλείσουμε τα περισσότερα θέματα. Τότε, αν γυρίσουν οι Θεσμοί στην Αθήνα δεν θα έχουμε ανοιχτά θέματα. Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο.

19:29  Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου

19:26  "Δεν συζητήσαμε για την Παγκόσμια τράπεζα αλλά δεν το αποκλείουμε"

"Δεν συζητήσαμε για την Παγκόσμια Τράπεζα σήμερα. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο. Ζήτησα λεπτομέρειες από τον Τσακαλώτο για την Παγκόσμια Τράπεζα για να έχω εικόνα" είπε ο Ρέγκλινγκ. "Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν αποτελεί κομμάτι των θεσμών που είναι παρόντες. Σε πρώιμο στάδιο, δεν αποκλείεται όμως" τόνισε ο Μοσκοβισί.

19:23  Μοσκοβισί: Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα

Την ελληνική κυβέρνηση "υπερασπίστηκε" και ο Μοσκοβισί. "Άδικο να μιλάμε για έλλειψη πολιτικής βούλησης. Πολύ σημαντική πρόοδος. Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγοραν και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι.

19:21  Ντάισελμπλουμ για την ελληνική κυβέρνηση: Τους έχουμε εμπιστοσύνη

"Νομίζω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την ελληνική πλευρά και η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης παράγοντας".

19:19  Ντάισελμπλουμ: Παραμένω μέχρι τον Ιανουάριο του 2018

Οι υπουργοί με επανεξέλεξαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Αυτό αφορά τα μέλη του Eurogroup. Λίγες οι πιθανότητες να συμμετάσχει το κόμμα μου στην κυβέρνηση στην Ολλανδία. Εν εξελίξει η συζήτηση για τον πρόεδρο της ευρωζώνης. Θέμα των κυβερνήσεων οι θεσμικές αλλαγές. Θα σας ενημερώσουμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος

19:15  Ρέγκλινγκ: Τον Ιούνιο ο απολογισμός του ESM

Για την ελληνική περίπτωση, όλοι θέλουμε να μην αλλαξει η κατάσταση (για τον ESM). Θα είχε νόημα στο μέλλον η επέκταση του ESM. Έχει προοδεύσει μέχρι σήμερα. Πολύ η δουλειά του ESM τα τελεταία χρόνια. Τον Ιούνιο ο απολογισμός του.

19:14  Μοσκοβισί: Θέλουμε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Και ο Μοσκοβισί έδειξε να συμφωνεί με τον Ντάισελμπλουμ. "Γιατί όχι ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο"; διερωτήθηκε. "Η επέκταση του ESM βρίσκεται μέσα στους συλλογισμούς μας" πρόσθεσε.

19:12  Βόμβα από Ντάισελμπλουμ: Η Τρόικα πρέπει να γίνει σαν το... ΔΝΤ

Το μέλλον της τρόικα, ένας εκμοντερνισμός θα ήταν πολύ χρήσιμος. Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Χρήσιμη στο μέλλον η ανάπτυξη του ESM στα πρότυπα του ΔΝΤ. Τώρα εξαρτώμαστε από αυτούς.

19:06  Κάθετος ο Ντάισελμπλουμ! "Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά ελάφρυνση χρέους"

Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους. Πρέπει να λυθούν οι μικρές τεχνικές λεπτομέρειες για να επιστρέψουν οι Θεσμοί. Πρέπει να κλείσουμε τα μεγάλα ζητήματα του φορολογικού και της αγοράς εργασίας για να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα.

19:03  Ρέγκλινγκ: Υπάρχουν ανοιχτά θέματα

Υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί γι'αυτό θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε την εργασία μας. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο από το τελευταίο Eurogroup. Πρέπει να διατηρήσουμε την ώθηση που υπάρχει.

18:59  Μοσκοβισί: Παραμένουν αγκάθια το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας

Όλοι υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε γιατί είναι αρνητικό για τις επενδύσεις αλλά και γενικά για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για τη διαδικασία που θα μας επιτρέψει να κλείσουμε αυτά τα θέματα και έτσι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τα μεγαλύτερα αγκάθια είναι το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας. Συνεχίζουμε από σήμερα την σκληρή δουλειά. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση. Η επιτυχία του προγράμματος είναι στο μέγιστο συμφέρον όλων. Το 2017 βελτιώνονται οι δείκτες της ΕΕ.

18:55  Συνεχίζονται οι συζητήσεις στις... Βρυξέλλες

Οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες. Εχει γίνει πολύ δουλειά και πολύ πρόοδος στην Ελλάδα. Παραμένουν κάποια ζητήματα. Τα πράγματα σήμερα είναι αρκετά καλά

18:53  Ντάισελμπλουμ: Συμφωνούμε ότι... διαφωνούμε - Δεν θα έχουμε συμφωνία ούτε τον Απρίλιο

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πολιτικό πακέτο και μετά να έχουμε πολιτική συζήτηση στο Eurogroup. Το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 07 Απριλίου αλλά δύσκολα θα έχουν λυθεί όλα τα θέματα. Ωστόσο, σήμερα είχαμε μία γερή συμφωνία από όλες τις πλευρές πως πρέπει να λύσουμε τα θέματα αυτά

18:50  Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου - Στο βήμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

18:43  Καμία πρόοδος...

Όπως αναμενόταν, δε σημειώθηκε κάποια θεαματική εξέλιξη για το ελληνικό ζήτημα. Άγνωστο παραμένει και το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα.

Οι φωτό που μεταδίδει σε όλο τον κόσμο το Reuters πριν ξεκινήσει το Eurogroup

Οι θεσμοί και οι εταίροι ζητούν από την ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως περιγράφηκαν στην προηγούμενη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου

Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εξέφρασε την ελπίδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Η διαπραγμάτευση επί της ουσίας έχει κολλήσει σε τρία μέτωπα ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας. Η κυβέρνηση εκλήθη να συμφωνήσει σε μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, μια κι έξω το 2020. Δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση για να αντιληφθεί κανείς την πολιτική δυσκολία μιας τέτοιας απόφασης.

Στο εργασιακό, δεν είναι μόνο η κάθετη αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που επιδίωκε η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο ζητά οι ομαδικές απολύσεις να γίνονται με μια απλή ειδοποίηση από την πλευρά των εργοδοτών, χωρίς να μπαίνει καν στη συζήτηση της διοικητικής διαδικασίας των προεγκρίσεων, που βάζει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση.

Στα ενεργειακά, τα «structural measures» τα οποία απαίτησαν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου και στην τελευταία απόπειρα συμβιβασμών της περασμένης Παρασκευής έκαναν κυβερνητικό στέλεχος να πει στη συνέχεια, μεταξύ σοβαρού και αστείου, «τσακωθήκαμε δυο ώρες», για να προσθέσει ότι υπάρχει η προσδοκία συμφωνίας «έως το τέλος του χρόνου»…

Στην τροπή που πήρε η διαπραγμάτευση δεν είναι άμοιρη ευθυνών η συζήτηση αναφορικά με τα περιβόητα αντίμετρα. Το αρχικό κυβερνητικό αφήγημα με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και την εστίαση και ένα δάνειο 3 δισ. ευρώ για δημιουργία θέσεων απασχόλησης δεν βγήκε.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά το πακέτο παραμένει ανοιχτό στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης. Τα μέχρι τώρα σχεδόν συμφωνημένα μέτρα αφορούν σε μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια των φυσικών προσώπων και κάποια μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί ούτε ως προς το μέγεθος ούτε αναφορικά με το ποιους θα αφορά.

Σύγκλιση υπάρχει για παράλληλα μέτρα αναφορικά με την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, την τόνωση της απασχόλησης, την ενίσχυση των νοικοκυριών στα όρια της φτώχειας (στέγαση - θέρμανση) αλλά και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Όταν η κυβέρνηση όμως καλείται παράλληλα να εφαρμόσει μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 ευρώ με πρώτο συντελεστή 22%, που μεταφράζεται σε φόρο εισοδήματος στο μηνιάτικο των 500 ευρώ και μαχαίρι 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις, τα αντίμετρα των δανειστών δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορούν να σταθούν επαρκή για την ψήφιση μιας επώδυνης συμφωνίας.

Μοσκοβισί: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση - Εχθρός είναι η αβεβαιότητα

Την ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «ομαλά» και «σύντομα», εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και μετά, κυρίως μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που επέτρεψε στις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά. Ο ίδιος τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα», λέγοντας πως όσο πιο πολύ καθυστερούν οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, οι επενδυτές περιμένουν και η ανάπτυξη είναι ισχνή.   Γι' αυτό, πρόσθεσε, θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας και με μία πιο σταθερή οικονομία. «Πρέπει να δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε.

Σόιμπλε:  Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει νωρίτερα

Υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για το Eurogroup.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει νωρίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί».

Σαπέν: Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις

Tην ανάγκη να μπει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης», ανέφερε ο Μισέλ Σαπέν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο αποψινό Eurogroup.

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του καλοκαιριού του 2015.

«Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

-
Σχολιάστε το άρθρο: