EuroWorking Group: Μαραθώνιος συζητήσεων για κόφτη και χρέος

Ξεκινά από σήμερα μαραθώνιος συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους,  εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup, στις 24 Μαΐου. Σήμερα πραγματοποιείται EuroWorking Group, στο οποίο οι στενοί συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας του αυτόματου «κόφτη» δαπανών, εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους, καθώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

Ταυτόχρονα οι υπουργοί οικονομικών, τα στελέχη του ESM και της Κομισιόν ξεκινούν τις εργασίες τους πάνω στα σενάρια τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες λένε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup ικανοποιούν το ΔΝΤ, αν και επισήμως δεν έχει γίνει αυτό γνωστό, και το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες πεπεισμένος πως θα υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα μέσα στον Μάιο και πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο γίνονται συζητήσεις θέλει συνολική συμφωνία στις 24 Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, το προληπτικό μηχανισμό των 3,6 δισ. ευρώ και την ελάφρυνση του χρέους, πάνω στο πλαίσιο που καθορίστηκε από το Εurogroup.

Η συζήτηση για το χρέος γίνεται πάνω στο σενάριο που παρουσίασε στο Eurogroup στους υπουργούς Οικονομικών ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΜΣ που δημοσίευσε χθες η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», εάν υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που προτείνονται, τότε το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να υποχωρήσει από το 183% στο 74% του ΑΕΠ.

Εκτός από τις γνωστές επιλογές της επιμήκυνσης περιόδων χάριτος και αποπληρωμής, που αποτελούσαν μέχρι τώρα και τις κλασικές επιλογές, ο ΕΜΣ προτείνει επίσης τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και τη δυνατότητα πρόωρης εξαγοράς από την Ελλάδα, με χρήματα του ΕΜΣ, δανείων του ΔΝΤ. Η χώρα μας πληρώνει επιτόκιο 3,5% στο ΔΝΤ, ενώ το κυμαινόμενο επιτόκιο του ΕΜΣ βρίσκεται στο 1%.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα