Έρχονται κατασχέσεις σε τραπεζικές θυρίδες όσων χρωστούν στο Δημόσιο

Έρχονται κατασχέσεις σε τραπεζικές θυρίδες όσων χρωστούν στο Δημόσιο

Την επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε θυρίδες και χρηματοοικονομικά προϊόντα προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2016 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σχετικά στο σχέδιο της ΓΓΔΕ, εντός ενός μήνα από την ψήφιση των νομοθετικών διατάξεων σχετικά με την επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε θυρίδες και χρηματοοικονομικά προϊόντα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δρομολογήσουν όλες τις κινήσεις προκειμένου να δεσμευθεί το περιερχόμενο θυρίδων και χρηματιστηριακών λογαριασμών για την αποπληρωμή χρεών οφειλετών του Δημοσίου.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει τα πάνω - κάτω τόσο για τους κατόχους των τραπεζικών θυρίδων, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση κατάσχεσης του περιεχομένου των θυρίδων τους με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και για τις τράπεζες που θα χάσουν μέρος της πελατείας τους, καθώς υπό το φόβο της κατάσχεσης αρκετοί κάτοχοι θυρίδων θα τρέξουν να αδειάσουν το περιεχόμενο τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών καταθέσεις της τάξης των 7 έως 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν τοποθετηθεί σε τραπεζικές θυρίδες. Ακριβής εικόνα για τις αξίες που έχουν μέσα οι θυρίδες δεν υπάρχει, καθώς το περιεχόμενό τους καλύπτεται από το τραπεζικό απόρρητο. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις εκροές 40 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους και κρίνοντας από την αύξηση της ζήτησης για μισθώσεις θυρίδων», έως και το 25% φυλάχθηκε εκεί.

Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν περί τις 325.000 θυρίδες, εκ των οποίων το 60%-70% είναι μισθωμένο. Υπολογίζεται ότι η Alpha διαθέτει 150.000 θυρίδες, η Eurobank 30.000, η Εθνική 75.000 και η Πειραιώς 70.000.

Το σημερινό καθεστώς

Κατασχέσεις σε θυρίδες, στην περίπτωση όπου διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, ήδη προβλέπεται εδώ και χρόνια.Με βάση το ισχύον πλαίσιο, οι θυρίδες μπορεί να ανοίξουν μόνον με εντολή εισαγγελέα και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί με απόφαση του ΣΔΟΕ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί έκνομη δραστηριότητα ή οφειλές προς το δημόσιο. Η πρόσβαση γίνεται μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ή όταν υπάρχουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις, όπως ξέπλυμα χρήματος.

Η διάταξη για τη δέσμευση του περιεχομένου των θυρίδων σε ποσοστό 50% του χρηματικού και 100% του μη χρηματικού προβλέπεται με το άρθρο 46 του Ν. 4174/2013.

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει τη δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης, όταν διαπιστώσει παραβάσεις μεγάλης φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ ή των 300.000 ευρώ. Ειδικά στην περίπτωση εικονικών και πλαστών τιμολογίων, μπορεί να επιβάλλει μετά από ειδική έκθεση ελέγχου τη δέσμευση του 50% των καταθέσεων αλλά και του περιεχομένου των θυρίδων. Εάν οι θυρίδες έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, έργα τέχνης κλπ), πλην μετρητών, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα πλήρους δέσμευσης του περιεχομένου.

cnn