Οι δεκατρείς δύσκολες ημέρες για τα 13 προαπαιτούμενα

Την Παρασκευή στην συνεδρίαση του Euro Working Group θα μπουν οι τελευταίες πινελιές για το τι θα πρέπει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση στο κομμάτι που αφορά τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς αλλά και την σύσταση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Στα δύο αυτά θέματα υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία θα πρέπει να αναλυθεί και στις λεπτομέρειες της.

Την Δευτέρα στην συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας θα επανεξεταστεί πια το πακέτο των προαπαιτούμενων της Ελλάδας στο σύνολό τους και ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλέίδης Τσακαλώτος αναμένεται να αναλάβει νέα δέσμευση για την εφαρμογή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει συζήτηση και για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Θα συζητηθούν επίσης τα χρονοδιαγράμματα αλλά και το στάδιο της προετοιμασίας για τα δύο θέματα που θεωρούνται κεφαλαιώδους σημασίας για το ελληνικό πρόγραμμα

Το ένα είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό το οποίο αν και δεν περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο των μέτρων θα πρέπει να είναι έτοιμο ως Κυβερνητική πρόταση μέχρι και τις 15 του μήνα ώστε να ψηφιστεί και να ισχύσει από την 1/1/ 2016 .

Το δεύτερο θα είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων μέχρι και το τέλος του χρόνου αλλά καιτο σχέδιο δράσης της Κυβέρνησης για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων το οποίο βρίσκεται πίσω σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Την Τρίτη οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρεθούν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν την υλοποίηση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί και να προετοιμάσουν τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου για το δεύτερο πακέτο των μέτρων .

Την Παρασκευή 11 του μήνα θα πρέπει να κατατεθούν σε νόμο οι νομοθετικές διατάξεις που αφορούν την υλοποίηση των μέτρων, ο οποίος με βάση την διαδικασία του κατεπείγοντος θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή .

Την Δευτέρα 14 του μήνα με βάση το τωρινό χρονοδιάγραμμα θα πρέπει οι εκπρόσωποι των δανειστών να πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου κάνοντας την σχετική εισήγηση και στο συμβούλιο των τεχνοκρατών της Ευρωομάδας το οποίο θα συνεδριάσει την Τρίτη ή την Τετάρτη ώστε να επικυρώσει την ολοκλήρωση του πακέτου των μέτρων και να δώσει την έγκριση και του τελευταίου 1 δις ευρώ από την δόση των 26 δισ ευρώ που εγκρίθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Αποχωρώντας οι εκπρόσωποι, βέβαια, θα αφήσουν και πάλι το σημείωμα τους για το τι θα πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική Κυβέρνηση ώστε να αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Πληροφορίες θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια να απουσιάζουν μόνο για τα Χριστούγεννα ώστε αμέσως μετά να συνεχιστεί με τους υπηρεσιακούς των ελληνικών υπουργείων η αξιολόγηση η οποία αναμένεται με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία είτε στα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

 

enikonomia