Στον πάγο η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ

Στο πάγο φαίνεται πως μπαίνει η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Αθήνα από τα χρήματα που επιστράφηκαν από το ΤΧΣ στον EFSF. Λίγο μετά τη σημερινή συνεδρίαση του EWG εκπρόσωπος του EFSF δήλωσε: «Το EWG είχε σήμερα μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με το πόσο των ομολόγων που επιστράφησαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή (overpayment) από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».

Στην ίδια γραμμή φαίνεται πως κινείται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο εκπρόσωπός του Martin Jaeger υποστήριξε πως δεν βλέπει λόγο αυτή τη στιγμή να αποδεσμευτεί στην Αθήνα το 1,2 δισ. ευρώ που κρατείται στον EFSF για χρήση αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

«Δεν βλέπω λόγο να αποδεσμευτεί», δήλωσε προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση του EFSF διατέθηκε πέρυσι στην Ελλάδα ως ασπίδα για τα stress test αλλά δεν χρειάστηκε.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συζήτηση στο EWG έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος του 1,2 δισ.ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται, επίσης, ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.

euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα