Euro Working Group: Ολοκληρώθηκε, χωρίς απόφαση για το 1,2 δισ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), για το ελληνικό ζήτημα, όπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα της ρευστότητας που εξαντλείται στην Ελλάδα.

Δεν έλαβε απόφαση το EuroWorking Group για την επιστροφή στην Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και παραπέμπει στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, υπάρχουν μεγάλες ασάφειες στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία πάντως ούτως ή άλλως επιδέχεται διορθώσεων και γι αυτό εργάζεται νυχθημερόν το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Ελλάδα είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα, το οποίο μπορούσε να εγκριθεί μόνο με ομοφωνία, κάτι που δεν επετεύχθη. Αυτό οφείλεται σε νομικό κόλλημα, καθώς τα χρήματα αυτά προορίζονταν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και ακόμα και αν δεν είχαν επιστραφεί τα χρήματα εκ παραδρομής στον EFSF, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών.

Η ελληνική πλευρά περίμενε ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή, ωστόσο η οικονομική ασφυξία συνεχίζεται και το επόμενο Eurogroup, όταν θα παρουσιαστούν οι κοστολογημένες προτάσεις της κυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Το ποσό αυτό, χρήματα που καταβλήθηκαν εκ παραδρομής στον EFSF από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της επιστροφής των 10,9 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα έδινε ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα.

Σε σχέση με το 1,2 δισ.ευρώ, ποσό που η Ελλάδα ζήτησε από τον Προσωρινό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκπρόσωπος του ΕFSF δήλωσε τα εξής:

«Το EWG είχε σήμερα μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με το πόσο των ομολόγων που επιστράφησαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή (overpayment) από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».

Στην ίδια γραμμή φαίνεται πως κινείται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο εκπρόσωπός του Martin Jaeger υποστήριξε πως δεν βλέπει λόγο αυτή τη στιγμή να αποδεσμευτεί στην Αθήνα το 1,2 δισ. ευρώ που κρατείται στον EFSF για χρήση αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

«Δεν βλέπω λόγο να αποδεσμευτεί», δήλωσε προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση του EFSF διατέθηκε πέρυσι στην Ελλάδα ως ασπίδα για τα stress test αλλά δεν χρειάστηκε.

Από την άλλη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνουν πως σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, σήμερα το μεσημέρι.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν εφ'όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ.ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε ζητήσει από τον EFSF να εξετάσει το αίτημα του ΤΧΣ για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ και να τον ενημερώσει.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε ζητήσει από τον επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ, να επιληφθεί επί του θέματος αυτού.

Στο επίκεντρο η λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να λάβει το "πράσινο φως" από τους θεσμούς προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα

Όσον α φορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, αλλά μόνο διαρθρωτικά.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι εταίροι πιέζουν την ελληνική πλευρά για να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη και κοστολογημένη λίστα.

Ο φάκελος των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς και στη συνέχεια να πάει στο Eurogroup. Εκεί θα παρθεί η απόφαση για σταδιακή παροχή ρευστότητας προς την Αθήνα.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα