Πράσινο φως για την εκταμίευση - επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ

Το πράσινο φως για την εκταμίευση-επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ –που τώρα κατέχει ο ESM-EFSF- αναμένεται να δώσει σήμερα, εκτός δραματικού απροόπτου το EuroWorkingGroup, ενώ παράλληλα θα τεθούν οι βάσεις για το Eurogroup της Παρασκευής το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει τη λίστα μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο sofokleousin.gr υπό τον όρο της ανωνυμίας οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς αναμένεται να γίνουν εύκολα αποδεκτές, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων με το οποίο θα ξεκλειδώσει η συμφωνία του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις ποσοτικοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ, ενώ στοχευμένες και ιδιαίτερα καλά μελετημένες είναι και οι παρεμβάσεις στο δημοσιονομικό όπου κλείνει το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτικού κενού, ενώ μένει ανοιχτή και υπό διαπραγμάτευση μια τρύπα 800-1 δισ. η κάλυψη της οποίας θα κριθεί από την πορεία πολλών παραγόντων κατά τη διάρκεια του δευτέρου και τρίτου εξαμήνου.

Συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τα 1,2 δισ. να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία άμεσα, πριν το τέλος της εβδομάδας, ενώ σε δεύτερη φάση, τις πρώτες μέρες του Απριλίου, αναμένεται να έρθουν και τα 1,9 δισ.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να ξεκλειδώσει τις δυο δόσεις 1,7 και 1,7 δισ. του ΔΝΤ καθώς και την τελευταία δόση του πρώτου Μνημονίου. Αν επιτευχθεί συμφωνία για αυτά τα κονδύλια μέχρι τον Ιούνιο τότε βγαίνει –σχετικά αβίαστα- το πλάνο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέχρι και τον Αύγουστο, δίνοντας ανάσα εξαμήνου στην κυβέρνηση και χαλαρώνοντας την πολιτική πίεση σε όλα τα επίπεδα. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε σημαντικά στην εμπέδωση της σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συνθήκη αναγκαία για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και εποικοδομητικών συγκρούσεων.

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα