Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Εκτός όσοι δεν πλήρωναν ενώ μπορούσαν

Υπό την πίεση των "θεσμών" της πρώην τρόικας που πρέπει να δώσουν το  τελικό "ok" ,  το υπουργείο Οικονομικών  ετοιμάζει αλλαγές και τροποποιήσεις στο σχέδιο για τη ρύθμιση  ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.  Εκτός ρύθμισης θα μείνουν πιθανότατα όσοι  είχαν  αντικειμενικά την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρώσεις τους, αλλά  δεν πλήρωναν.  Η διάκριση μεταξύ αυτών που που αντικειμενικά αδυνατούσαν και εκείνων που σκόπιμα δεν πληρώνουν, θα γίνει με τη θέσπιση εισοδηματικών-περιουσιακών κριτηρίων και ελεγκτικών διαδικασιών. Σχετικές διατάξεις θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο 15'ήμερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  τα μέλη της πρώην "τρόικας" έχουν προτείνει:

- Να περιοριστεί το ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν

- Να  μη δοθεί  δυνατότητα υπαγωγής σε μεγαλοφειλέτες οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν κανονικά τις οφειλές τους,  αλλά  δεν το κάνουν περιμένοντας τις ευνοικές ρυθμίσεις.

Κατά τις εκτιμήσεις τους - τις οποίες συμμερίζονται στο ΥΠΟΙΚ - αυτό θα  βοηθήσει να επιταχυνθεί η είσπραξη φορολογικών εσόδων τους επόμενους μήνες και να περιορισθεί η απόκλιση που σημειώθηκε τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο  να ορισθεί "μπόνους"   για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις την προηγούμενη διετία, καθώς και για εκείνους που θα εκπληρώσουν φέτος κανονικά  τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Το μπόνους θα είναι πιθανότατα έκπτωση φόρου 10% στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2016.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα