Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων σε έως 100 δόσεις.

Σημειώνεται ότι στη νέα ρύθμιση μεταξύ άλλων θα προβλέπονται μεγάλες εκπτώσεις στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις των οφειλετών, κατάργηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως ανώτατου ορίου οφειλής για την υπαγωγή σε αυτήν και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών.

Στη νέα ρύθμιση, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται:

1) έως 100 δόσεις για όλους, με κατάργηση των περιορισμών που προβλέπει η υφιστάμενη ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι:

α) θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και 6.000 μεγαλοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις της Τρόικα που επέβαλε την εξαίρεσή τους ως τώρα

β) καταργείται ο διαχωρισμός για ποσά πάνω από 15.000 ευρώ που ρυθμίζονταν σε μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις αντί 100, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

γ) καταργείται το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ, που ακύρωνε τις 100 δόσεις για όσους χρωστούσαν λιγότερα από 5000 ευρω σε εφορια και ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, με τη νέα ρύθμιση:

- θα ισχύουν εκπτώσεις και διαγραφές προσαυξήσεων για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση

- Θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις όλα τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 31η-12-2014.

- Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.

- Σε περίπτωση ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό των δόσεων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος.
- Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση θα προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή.
- Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, θα αναστέλλεται το σύνολο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να ληφθούν κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.

2) Αλλάζουν τα πρόστιμα για καθυστέρηση πληρωμής ληξιπρόθεσμων. Καταργείται η προσαύξηση (10%, 20% ή 30%) που επιβαρύνει τις αρχικές οφειλές αν καθυστερήσει η αποπληρωμή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75% και όχι με επιπλέον προσαυξήσεις.

3) Κατάργηση του χαρακτηρισμού του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως «διαρκούς» και καθιέρωση της «αντικειμενικής και ανυπαίτιας αδυναμίας πληρωμής» ως νέου λόγου για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη.

4) Κατάργηση μιας σειράς ρυθμίσεων που προβλέπουν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία.

5) Απαγόρευση της διενέργειας φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, ώστε να προστατευθεί το οικιακό άσυλο.

6) Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.  Το ΣΔΟΕ θα επανακτήσει την αρμοδιότητα διενέργειας προληπτικών φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσει τη δυνατότητα είσπραξης των φόρων και προστίμων που βεβαιώνονται από τους ελέγχους.

7) Δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας. Σημειώνεται ότι από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως

H αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας θα δώσουν επίσης στις 12.00 το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Νέα ρύθμιση για το φορολογικό νομοσχέδιο και συναφή θέματα».

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα προσδοκά αύξηση εσόδων τα οποία έχουν μειωθεί πολύ τους τελευταίους δύο μήνες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα