Το κυνήγι του μαύρου χρήματος αρχίζει από καύσιμα και καπνό

H καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο και στον καπνό που εκτιμάται ότι θα φέρουν στα δημόσια ταμεία ετησίως άνω των 2 δισ ευρώ αποτελούν έναν από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης που ξεκινά το κυνήγι του μαύρου χρήματος. Παράλληλα έμφαση δίνεται και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την φυγή αδήλωτων εισοδημάτων στο εξωτερικό για τα οποία ξεκινά ενδελεχής έρευνα και διασταυρώσεις από τις αρμόδιες αρχές. Από αυτό τον τομέα αναμένεται να εισπραχθούν  άλλα 3 δισ ευρώ.

Με αυτά τα έσοδα η νέα κυβέρνηση προγραμματίζει να καλύψει τις πρώτες δαπάνες των προεκλογικών δεσμέυσεων (δώρο Χρισουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους, επαναπρόσληψη απολυμένων, κοινωνικές παροχές κλπ) σε μια περίοδο που τα δημόσια ταμεία είναι άδεια και η ρευστότητα είναι το ζητούμενο.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα μπεί στα βαθιά με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη και τον υπουργό Επικρατείας για τη διαφθορά Παναγιώτη Νικολούδη να βρεθούν αντιμέτωποι με το βαθύ κράτος της οικονομικής ολιγαρχίας. Μίζες, αίολες συμβάσεις με το κράτος, χαριστικά δάνεια και κάθε είδους οικονομικές διευθετήσεις σε βάρος του κράτους θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των αρχών για καταλογισμό ευθυνών και τιμωρία των ενόχων. Θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία απ όπου κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα προκύψει τελικά. Εικάζεται όμως ότι στο  δίχτυ που στήνεται θα πιαστούν μεγάλα ψάρια και θα κληθούν α πληρώσουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Οι λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάϊν κλπ. που αρχίζουν να εξετάζονται και οι λαθροχειρίες της HSBC και των ελλήνων αποδεκτών δίνουν μία πρόγευση για το τι πρόκειται να συμβεί.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν ένα πρώτο κρίσιμο τέστ για την κυβέρνηση καθώς θα διαφανούν οι πραγματικές διαθέσεις της και κατά πόσο είναι αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα τη σύγκρουση με το κατεστημένο, καθώς:

Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της στο εξωτερικό, καθώς μεγάλες δυνάμεις του Βορρά και ειδικά η γερμανική κυβέρνηση επί σειρά ετών απαιτούσε από τις ελληνικές κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν ώστε να πληρώσει και η «οικονομική ελίτ». Όλες οι κυβερνήσεις το υποσχέθηκαν, καμία δεν το τήρησε με αποτέλεσμα και να εμφανίζεται η χώρα απρόθυμη να επιβάλλει κανόνες στους έχοντες, και να την πληρώνουν οικονομικά οι φτωχότεροι.

Φοροδιαφυγή

Το «άδειασμα» της κυβέρνησης Σαμαρά έγινε και δημόσια από τον Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε, όταν μετά τη συνάντηση με το Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωνε δημοσίως ότι, προσέφερε βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή (π.χ. εξειδικευμένα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών) και η βοήθεια αυτή δεν έγινε ποτέ αποδεκτή. Το μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, έφτασε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως επίσης και στις ΗΠΑ με το Μπάρακ Ομπάμα να προχωρεί σε σχετικές δηλώσεις για την αξιοπιστία του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού.

Κατά δεύτερο λόγο, έχουν… προεξοφληθεί τα εισπρακτικά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ακόμη και να ικανοποιηθεί το αίτημα για περιορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν (περίπου 2,8 δισ. Ευρώ μετά την αφαίρεση του ΕΝΦΙΑ) ίσως δεν είναι αρκετά για να χρηματοδοτηθούν όλες οι παροχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

Στο μικροσκόπιο

Το ποια θα είναι η πρώτη «λίστα» που θα μπει στο μικροσκόπιο, ουσιαστικά το προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον περιορισμό της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης. Από τις αρχές του 2013, όντας επικεφαλής της Αρχής και του Ξεπλύματος Βρώμικου χρήματος, ο κ. Νικολούδης είχε καταρτίσει μια λίστα μεγαλοκαταθετών με διαθέσιμα ποσά άνω των 200.000 ευρώ. Με βάση αυτό τον κατάλογο επιδίωξε να συγκρίνει τις αποταμιεύσεις με τα εισοδήματα της περιόδου μετά το 2000 ή ακόμη και τις διαπιστωμένες δαπάνες (π.χ. στη Βουλή ανέφερε περίπτωση επαγγελματία που εμφανίζει εισόδημα 25.000 ευρώ και ξοδεύει 18.000 ευρώ σε ιδιωτική ασφάλεια ζωής.

Προέκυψαν 3.500 ονόματα τα οποία φέρονται να έχουν αποκρύψει εισοδήματα άνω των 7 δισ. ευρώ. Άμεσα θα ξεκινήσει ο έλεγχος των 100 πρώτων με στόχο να μπει το πρώτο «χρήμα» στο κρατικό ταμείο. Ο εισπρακτικός στόχος από αυτή τη λίστα των 3.500 ατόμων, ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Το ζήτημα είναι να γίνει η αρχή. Αν συλληφθούν και πληρώσουν οι 100 μεγαλύτεροι, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ακόμη και για οικειοθελή προσέλευση των υπολοίπων με στόχο τον συμβιβασμό.

Μαζικές διασταυρώσεις

Εκτός από τη λίστα Νικολούδη, υπάρχει επίσης η λίστα με τους κατοίκους που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό (σ.σ έχουν ολοκληρωθεί μόλις 700 έλεγχοι και έχουν εισπραχθεί λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ), η λίστα με τις offshore, η λίστα με τα σκάφη αναψυχής που δηλώνονται ως επαγγελματικά και, φυσικά, η λίστα Λαγκάρντ, πολλά ονόματα της οποίας, έχουν εμφανιστεί και στο κατάλογο Νικολούδη. Πριν προχωρήσει στις μαζικές διασταυρώσεις για τις οποίες θα αξιοποιηθεί όλο το προσωπικό του ΣΔΟΕ, ο κ. Νικολούδης θα στείλει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ώστε το ΣΔΟΕ, εκτός από το να καταλογίζει πρόστιμα, να μπορεί και να τα βεβαιώνει.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα