Βαρουφάκης: Ας γίνει και Αρμαγεδδών!

Βild, Reuters, Guardian, Spiegel και άλλα, δεκάδες διεθνή ΜΜΕ αφιερώνουν καθημερινά ρεπορτάζ στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Μετά τις δηλώσεις σε γερμανικό περιοδικό περί βασανιστηρίων της τρόικας αλά... CIA, o Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι «εάν δεν ήταν τρομαγμένος θα ήταν ένας τρομερά επικίνδυνος άνθρωπος».

Ειδικότερα, η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας πλέκει το εγκώμιο του νέου υπουργού και τονίζει ότι σε έρευνά της διαπίστωσε πως τα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν λίγο πολύ ως τον επόμενο Μπρους Γουίλις από τη σειρά ταινιών «Πολύ σκληρός για να πεθάνει».

Η ρεπόρτερ γράφει στο άρθρο της όσον αφορά τον 53χρονο υπουργό Οικονομικών: «Όταν ρώτησα τον Βαρουφάκη αν έχει κάποιο σχέδιο Β, απάντησε: "Συνεχώς ακούμε, αν δεν υπογράψετε, θα γίνει Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι ας γίνει! Δεν υπάρχει πλάνο κωλοτούμπας. Αυτό είναι το δικό μου σχέδιο Β"».

«Τώρα έχουμε χάσει τα πάντα» τονίζει επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι «γι' αυτό μπορούμε να μιλήσουμε λέγοντας αλήθειες, και είναι ώρα να το κάνουμε αυτό».

«Δεν μπορώ να διαχωρίσω τη μοίρα της Ελλάδας από εκείνη της Ευρώπης. Για κάποιον λόγο πολλά άσχημα πράγματα ξεκινούν εδώ και μετά εξαπλώνονται» λέει ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα το 2010, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι ουσιαστικά το πρόγραμμα αυτό «ήταν για τη διάσωση των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών» και επισημαίνει ότι «το κοινό στη Γερμανία παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως τα χρήματα πήγαν στους Έλληνες, το ελληνικό κοινό παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως αυτό ήταν η σωτηρία μας».

Τέλος, συμπληρώνει: «Είναι διαφορετικό πράγμα να λέει κάποιος ότι δεν έπρεπε να μπούμε στην ευρωζώνη και τελείως διαφορετικό να υποστηρίζει ότι πρέπει να βγούμε από το ευρώ. Εάν οπισθοχωρήσουμε, θα πέσουμε σε γκρεμό. Αυτό είναι το επιχείρημά μου προς όλους».

Bloomberg: Υπάρχει και άλλη τρόικα που η Ελλάδα πρέπει να φοβάται

«Υπάρχει και μια άλλη τρόικα που η Ελλάδα πρέπει να φοβάται» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο καταγράφονται «τρεις βασικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή»:

- η συνεχιζόμενη αρνητική ανάπτυξη
- τα καταποντισμένα κρατικά έσοδα
- η αβεβαιότητα για τον τραπεζικό τομέα.

Στο δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία στην Ελλάδα με μια αντιμνημονιακή και μεταρρυθμιστική πλατφόρμα.

»Ο "μπαμπούλας" κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η τρόικα είναι ο φορέας που μεταβαίνει στην Αθήνα για να βεβαιώσει ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους του πακέτου διάσωσης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «από τη νίκη των εκλογών, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει το τέλος της τρόικας και ότι αρχίζει την αναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας. Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει και μια άλλη τρόικα που η Ελλάδα πρέπει να φοβάται».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα