Ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις: Οι κερδισμένοι

Μετά  και το δώρο που έκρυβε η εγκύκλιος της Κατερίνας Σαββαϊδου για την ρύθμιση οφειλών προς της Εφορίες, στην οποία μπορεί να υπαχθεί και το απλήρωτο μέρος του φετινού εκκαθαριστικού, δηλαδή οι δύο απλήρωτες δόσεις αλλά ακόμη και αυτή που λήγει στο τέλος Νοεμβρίου, καθώς και όλες, απλήρωτες και επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οφειλέτες πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη σημασία στις λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Βασικός στόχος  τους είναι να βγουν κερδισμένοι όσο περισσότεροι γίνεται και  οικονομικά, πέραν της ανάσας που σίγουρα τους δίνει η ευχέρεια διακανονισμού των οφειλών τους σε βάθος μέχρι και άνω των 8 χρόνων.

Αυτό που πρέπει να υπολογίσουν καλά οι οφειλέτες είναι η αντοχή τους, δηλαδή πόσο είναι το μεγαλύτερο ποσό που με βεβαιότητα μπορούν να δίνουν κάθε μήνα για την απόσβεση του παλαιού χρέους, παράλληλα με την εξόφληση των τρεχουσών υποχρεώσεων τους.

Όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ΓΔΕ, Κατερίνας Σαββαϊδου, στην ρύθμιση εντάσσονται «υποχρεωτικά» όλοι οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί ως την 1η Οκτωβρίου 2014 (όπως ο Φόρος Εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ), εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι ως την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον δεν έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση.

Βάσει αυτής της παραμέτρου, κάποιος φορολογούμενος, ασχέτως αν ως τώρα είναι συνεπής ή δεν έχει πληρώσει τις δόσεις των φόρων του, μπορεί να αφήσει να γίνουν ληξιπρόθεσμες οι επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή η τελευταία του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Νοεμβρίου και μετά να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση για αυτά ή και για αυτά τα ποσά, εφόσον υπάρχουν παλαιότερες οφειλές.

Η προθεσμία υπαγωγής στην ρύθμιση λήγει στο τέλος Μαρτίου, επομένως μπορεί κάποιος μέχρι και στο «παρά ένα» να υπαχθεί στην ρύθμιση για να περιλάβει σε αυτήν όλα τα φορολογικά βάρη του 2014.

Κερδισμένοι βγαίνουν και όσοι είναι ήδη συνεπείς σε ρύθμιση ή ρυθμίσεις οφειλών, αφού θα έχουν επιπλέον διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων.

Μεγάλο βάρος πρέπει να ρίξουν οι οφειλέτες στον αριθμό των δόσεων, που οι ίδιοι θα επιλέγουν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του συστήματος TAXISnet, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την Πέμπτη και να αρχίσει να δέχεται τις αιτήσεις ένταξης στην ρύθμιση που θα γίνονται αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου.

Όποιος έχει ευχέρεια να δίνει περισσότερα  χρήματα κάθε μήνα, καλό θα είναι να επιλέξει τις λιγότερες δυνατές δόσεις για να ξεπληρώσει το χρέος του, καθώς έτσι θα γλιτώσει σημαντικά ποσά από τόκους, που σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ποσοστιαία διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων λόγω των λιγότερων δόσεων, θα μειώσουν σημαντικά σε σχέση με το σημερινό ύψος, το ποσό της οφειλής που τελικώς θα κληθεί να καταβάλλει.

Στην ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν τα Τέλη Κυκλοφορίας και άλλα τέλη, αλλά  ούτε συνολικές οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ.

Μόνη προϋπόθεση για υπαγωγή στην ρύθμιση της Εφορίας είναι να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας ή να υποβληθούν τώρα όσες δηλώσεις έχουν «ξεχαστεί».

Όσοι ζητήσουν να υπαχθούν στην ρύθμιση χρεών προς τις Εφορίες πρέπει να γνωρίζουν ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης γίνεται τρεις ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης και της έγκρισης της, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

antenna.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα