Αγορά ακινήτων χωρίς πόθεν έσχες, τι αλλάζει

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί διάταξη του ΥΠΟΙΚ βάσει της οποίας το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Σύντομα, τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής θα έχουν τη δυνατότητα να συμφωνούν την τιμή την οποία θα αναγράφουν στο συμβόλαιο, σε επίπεδα ακόμη και πολύ χαμηλότερα από το πραγματικό τίμημα της μεταβίβασηςΣύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «τα Νέα», στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής θα έχουν τη δυνατότητα να συμφωνούν την τιμή την οποία θα αναγράφουν στο συμβόλαιο, σε επίπεδα ακόμη και πολύ χαμηλότερα από το πραγματικό τίμημα της μεταβίβασης. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώνουν το πόθεν έσχες. Εκτιμάται μάλιστα ότι το μέτρο αυτό θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά ακινήτων που έχει καταρρεύσει, καθώς θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις από κεφάλαια που παραμένουν αδρανή, υπό τον φόβο της εφορίας.

Μέχρι σήμερα, οι μεταβιβάσεις ακινήτων επηρεάζονταν από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κτηματαγορά, που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε ανασταλτικά για την αλλαγή ιδιοκτησίας μιας κατοικίας. Π.χ. ένας αγοραστής καταβάλλει το ποσό των 90.000 ευρώ για ένα ακίνητο, αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ. Η εφορία κανονικά θα έπρεπε να του ζητήσει που βρήκε τα 90.000 ευρώ για την αγορά του σπιτιού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς τα αποδεικτικά πρέπει να αφορούν στο ποσό της αντικειμενικής αξίας, δηλαδή στα 150.000 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, το πόθεν έσχες λειτουργεί ανασταλτικά για την αγορά, ειδικά από τη στιγμή που ο αγοραστής δεν διαθέτει «γερό πορτοφόλι», αλλά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευκαιρία στην αγορά ακινήτων χωρίς να διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Το πόθεν έσχες επέστρεψε

Το πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων είχε ανασταλεί το 2010, προκειμένου να τονωθεί η αγορά. Μέχρι τότε ίσχυε αναστολή του για την πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. με αξία έως 200.000 ευρώ.

Το πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων είχε ανασταλεί το 2010, προκειμένου να τονωθεί η αγοράΑπό το 2010, με νομοθετική παρέμβαση, προβλέφθηκε έως τα τέλη του 2013 αναστολή του πόθεν έσχες ανεξάρτητα από την επιφάνεια και την αξία για αγορά πρώτης, δευτερεύουσας, εξοχικής κατοικίας και κάθε είδους ακινήτου, για ανέγερση οικοδομής, για χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, ακόμα και για την κατασκευή πισίνας. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, όμως, η αναστολή έληξε και το πόθεν έσχες επανήλθε καθολικά για κάθε αγοραπωλησία ακινήτων, στο ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Εν τω μεταξύ, η σχέση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές παρέμενε όση η ήμερα με τη νύχτα. Έτσι, στο ΥΠΟΙΚ συμβολαιογράφοι και μεσίτες έθεσαν επιτακτικά το θέμα της προσαρμογής του πόθεν έσχες στα δεδομένα της αγοράς, ενώ αντίστοιχες προτροπές υπήρχαν και από την πλευρά των τραπεζιτών, διαπιστώνοντας τις στρεβλώσεις που προκαλούνταν στην αγορά ακινήτων και στεγαστικών δανείων.

Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται τώρα στη Βουλή αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ακινήτου από την αντικειμενική αξία. Ωστόσο, ο φόρος μεταβίβασης θα συνεχίσει να επιβάλεται επί των αντικειμενικών αξιών. Έτσι η λύση που προκρίνεται -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- είναι «μισή». Από τη μια πλευρά, λύνεται το πρόβλημα του πόθεν έσχες, παραμένει όμως το πρόβλημα των υπερπολλαπλάσιων -των πραγματικών- αντικειμενικών αξιών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα