Ειδικό σήμα στα μαγαζιά που θα ρίξουν τις τιμές από 1 Αυγούστου

Ειδικό σήμα στα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ θα απονέμουν οι οργανώσεις των επιχειρήσεων, συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τη ΓΣΕΒΕΕ, του εστιάτορες και το ΣΕΤΕ.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΤΕ για κλείσιμο εντός 24ώρου των επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις.

Πρόκειται για την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο οι οργανώσεις των επιχειρήσεων θα απονέμουν στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο σύστημα, ειδικό σήμα που θα βεβαιώνει ότι πέρασαν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ. Θα υπάρχει επίσης ειδικό σήμα, διαφορετικού χρώματος που θα απονέμεται στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.

Είναι το σύστημα που εφαρμόστηκε το 2009 στη Γαλλία οπότε έγινε ανάλογη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος θα συζητηθούν σε νέες συσκέψεις που θα γινουν τις επόμενες ημερες και θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τους φορείς. Οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στο σύστημα θα καλούνται να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία και θα προσκομίζουν στις κατά τόπους οργανώσεις στοιχεία από την ταμειακή μηχανή που θα αποδεικνύουν το επίπεδο των τιμών με το σημερινό, υψηλό ΦΠΑ. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους με τον παλιό και το νέο ΦΠΑ.

Να δείξουμε όλοι την απαιτούμενη εθνική και κοινωνική ευθύνη ώστε το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ να μονιμοποιηθεί, ζήτησε με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης. "Δεν χρειάζονται μόνο καλές προθέσεις και διακηρύξεις, χρειάζονται πράξεις και αυτοδέσμευση όλων ότι εννοούμε αυτά που λέμε", πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

"Η συμφωνία για μείωση του ΦΠΑ ήταν επιτυχία του πρωθυπουργού και επιτεύχθηκε χάρη στην επιμονή του. Τώρα η σκυτάλη περνάει σε όλους μας ώστε το μέτρο από προσωρινό να γίνει μόνιμο". Ο υπουργός είπε ακόμη ότι θα γίνει διαφημιστική εκστρατεία ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι, οι επαγγελματίες να εκδίδουν αποδείξεις, οι καταναλωτές να ζητούν και να καταγγελουν τις περιπτώσεις που δεν εκδίδονται αποδείξεις.

Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρης ανέφερε ότι μελετάται πλέγμα ποινών και κινήτρων προκειμένου να κόβονται αποδείξεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο που ειναι, όπως είπε, υψηλή. Δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο λουκέτου στις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις ενώ τόνισε ότι μόνο αν εμφανισθεί ο τζίρος που είναι αφανής, η μείωση του ΦΠΑ θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Α. Ανδρεάδης είπε ότι το μέτρο πρέπει να είναι μόνιμο και όχι προσωρινό καθώς αυτήν την περίοδο κλείνουν οι συμφωνίες για τα τουριστικά πακέτα του 2014 και ταχθηκε υπέρ του λουκέτου για φοροδιαφυγή που αποτελεί όπως είπε πρόταση του Συνδέσμου.

Την ανάγκη το 2014 να μας βρει με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς. "Κερδίσαμε, είπε, μια μάχη με την τρόικα, η εστίαση έχει υποχρέωση να αποδειξει ότι η νίκη αυτή θα είναι μόνιμη". Υπέρ του συστήματος που πρότεινε το υπουργείο τάχθηκε και ο πρόεδρος των αλυσίδων εστίασης κ. Θ. Παπανικολάου τονίζοντας ότι ο κλάδος έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές.


Αμέσως μετά ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η συμφωνία με την τρόικα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ήταν μια δύσκολη συμφωνία και ήταν μια επιτυχία του Πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά προσωπικά. Χάρη στην επιμονή του φτάσαμε ως εδώ.

Όμως, από εδώ και πέρα η σκυτάλη περνάει σε όλους εμάς. Στα συναρμόδια υπουργεία, στους φορείς τους οποίους αφορά το μέτρο, στην κοινωνία στο σύνολό της.

Από εδώ και πέρα, καθώς το μέτρο είναι προσωρινό, δοκιμαστικό, ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου, όλοι μας πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη εθνική και κοινωνική ευθύνη έτσι ώστε το μέτρο να μονιμοποιηθεί. Και γι’ αυτό το λόγο δεν χρειάζονται απλά και μόνο καλές προθέσεις και διακηρύξεις, χρειάζονται πράξεις και αυτοδέσμευση όλων, ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε. Γι’ αυτό το λόγο από την πλευρά του Υπουργείου επιδιώξαμε να μη μείνουμε σε αοριστολογίες, ούτε να εφεύρουμε δικές μας πατέντες. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί ήδη στη Γαλλία το 2009 και εκεί έγινε ένα σύμφωνο ανάμεσα στην πολιτεία και τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση να λειτουργήσει στην πράξη και όχι θεωρητικά. Την πρακτική της Γαλλίας λοιπόν, αυτή την πρακτική, προτείναμε σήμερα στους αρμόδιους φορείς, αυτούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την εστίαση και οι φορείς αυτοί τη δέχθηκαν.

Αυτή την εβδομάδα θα καθίσουμε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και οι αρμόδιοι φορείς, να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας αυτής ως προς τις τιμές.

Στη Γαλλία τα επιμελητήρια στη συγκεκριμένη περίπτωση εξέδιδαν ένα ειδικό σήμα το οποίο ανέγραφε επάνω “χαμηλότερος ΦΠΑ, χαμηλότερες τιμές” το οποίο ήταν μια πιστοποίηση γι’ αυτούς που έμπαιναν στα συγκεκριμένα εστιατόρια, ότι τα εστιατόρια αυτά όντως είχαν χαμηλότερες τιμές. Αυτή είναι και η λογική του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την περίπτωση της Ελλάδας. Όποια εστιατόρια μπαίνουν σε αυτό το σύμφωνο θα υποχρεούνται να έχουν παλιές και νέες τιμές προκειμένου ο πελάτης να μπορεί να συγκρίνει. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει μια διαφημιστική εκστρατεία τις αμέσως επόμενες μέρες και για να γνωστοποιηθεί το μέτρο, αλλά και για να ευαισθητοποιηθούν όλοι. Και οι επαγγελματίες έτσι ώστε να προσαρμοστούν και να εκδίδουν αποδείξεις φυσικά, αλλά και οι πολίτες έτσι ώστε να ζητούν αποδείξεις, αλλά και να καταγγέλλουν επίσης τις περιπτώσεις που δεν εκδίδονται αποδείξεις.

Από τη μεριά του το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι σε μέτρα τα οποία θα είναι και προς την κατεύθυνση της αυστηρότερης τιμωρίας και προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης κατάλληλων κινήτρων, προκειμένου ο χαμηλότερος πλέον ΦΠΑ, που θα είναι στο 13% να αποδίδεται στις εφορίες και να μην μπαίνει παρανόμως στις τσέπες ορισμένων επιτήδειων.

Επαναλαμβάνω, το μέτρο είναι προσωρινό. Το κέρδισε ο Πρωθυπουργός με σκληρή διαπραγμάτευση. Η σκυτάλη περνάει σε όλους μας. Συναρμόδια υπουργεία, φορείς και κοινωνία. Είναι ένα στοίχημα που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να το κερδίσουμε. Στοίχημα απέναντι στην τρόικα, στοίχημα απέναντι στους εαυτούς μας. Ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό γίνεται κατανοητό απ’ όλους, προκειμένου όλα όσα συμφωνήθηκαν σήμερα να μη μείνουν στο επίπεδο της θεωρίας και να περάσουν στο επίπεδο της πράξης. Όλοι κρινόμαστε».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα