Κυκλοφόρησε το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ

Το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ θα κυκλοφορήσει σε όλη την Ευρωζώνη σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου. Στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα εμφανίζεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προήλθε και η ονομασία της νέας σειράς τραπεζογραμματίων. Με τη βοήθεια μικρών ανάγλυφων γραμμών στην αριστερή και τη δεξιά άκρη του τραπεζογραμματίου διευκολύνεται η αναγνώρισή του, ιδίως από άτομα με προβλήματα όρασης.

Τα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα τραπεζογραμμάτια, αλλά θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται. Η ημερομηνία κατά την οποία θα πάψουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Ωστόσο ακόμη και μετά την ημερομηνία αυτή, θα διατηρήσουν την αξία τους και θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις κεντρικές τράπεζες.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνεται πως στο νέο τραπεζογραμμάτιο έχουν ενσωματωθεί καινούργια και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, αν και το 5ευρω είναι νόμισμα που «δεν συμφέρει» τους παραχαράκτες, οι οποίοι δείχνουν προτίμηση στο 20ευρω και το 50ευρω.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, στο πλαίσιο  καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο γύρω στα 600 εκατομμύρια χαρτονομίσματα των 500 ευρώ με συνολική αξία περίπου 300 δισ. Ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα