Ο εφιάλτης της κατάσχεσης για 117.300 πολίτες

Ο εφιάλτης της κατάσχεσης επικρέμαται, σύμφωνα με το «Εθνος», πάνω από 117.300 πολίτες. Τα χρέη προς πιστωτικές κάρτες, για καταναλωτικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας προκάλεσαν προσφυγές στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Αθήνας, με αποτέλεσμα την έκδοση ισάριθμων διαταγών πληρωμής. Το συνολικό χρέος φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με δικηγόρους αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα εσωτερικού χρέους, η οποία συνιστά απειλή για τα σπίτια των χρεωμένων πολιτών μόλις απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι οποίοι απαγορεύονται με νόμο ως το τέλος του 2013 (υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» την περασμένη Δευτέρα, η τρόικα έθεσε επιτακτικά θέμα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας).

Οι ίδιοι δικηγόροι διευκρινίζουν πως πλειστηριασμοί των σπιτιών για τα προαναφερόμενα χρέη είναι τελευταία πράξη και προσθέτουν ότι προηγούνται προσπάθειες είσπραξης των χρημάτων από άλλες πηγές εσόδων του οφειλέτη. Η κατάσταση αυτή φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος που προκάλεσε η κρίση, η σκληρή λιτότητα που εφαρμόστηκε στη χώρα και η υπερφορολόγηση των πολιτών. Ειδικότερα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις για την έκδοση διαταγής πληρωμής που υπέβαλαν τράπεζες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έφτασαν τις 74.830 ολόκληρο το 2012 έναντι 73.259 τον προηγούμενο χρόνο.

Η αξία των απλήρωτων λογαριασμών για κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας αγγίζει τα 1,4 δισ. ευρώ, αφού, όπως εξηγούν δικηγόροι που ασχολούνται με τα θέματα αυτά ο κύριος όγκος των οφειλών ξεπερνά τις 15.000 και φτάνει ως τις 20 χιλιάδες ευρώ ανά οφειλή. Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις για έκδοση διαταγής πληρωμών ανήλθαν σε 42.500 έναντι 41.500 ένα χρόνο νωρίτερα. Το συνολικό ύψος των οφειλών ανήλθε στα 800 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι το Πρωτοδικείο είναι αρμόδιο για υποθέσεις των οποίων οι οφειλές για κάρτες, δάνεια και λογαριασμούς ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες ευρώ και για ενοίκια τα 600 ευρώ.

Αν ληφθούν υπόψη και οι αιτήσεις που κατατέθηκαν εντός του 2011, τότε ο συνολικός... λογαριασμός των χρεών της διετίας φθάνει το ποσό των 4 δισ. ευρώ. Πλέον το κύμα των αιτήσεων φαίνεται πως επιταχύνεται το 2013 αν ληφθεί υπόψη πως από τις 2 ως τις 16 Ιανουαρίου ξεπέρασαν τις 2.500 και πλέον αναμένεται πως μέσα στο έτος θα διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός αύξησης των χρεών. Θα πρέπει να σημειωθεί, γράφει η εφημερίδα, πως σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, οι 8 στα 10 αιτήσεις που κατατίθενται για την έκδοση διαταγής πληρωμών προέρχονται από τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα χρέη των πολιτών στην εφορία. Είναι ενδεικτικό πως εντός του 2012 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα βεβαιωμένες οφειλές περίπου 1,1 δισ. ευρώ παρέμειναν απλήρωτες από τους φορολογούμενους λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα