Διαθεσιμότητα: Οι δήμοι δεν στέλνουν στοιχεία για τους υπαλλήλους τους

Την Κυριακή συνεδρίασε εκτάκτως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδοςγια το θέμα της διαθεσιμότητας και των απολύσειων των υπαλλήλων των Δήμων

Οι δήμαρχοι δηλώνουν ότι δεν θα έχουν καμία συμμετοχή στη διαδικασία αυτή και επιπλέον πολλές περιφερειακές Ενώσεις Δήμων έχουν ήδη αποφασίσει να μην αποστείλουν στοιχεία για το προσωπικό, που, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας με 38 δήμους, η δεύτερη μεγαλύτερη Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δώσει στοιχεία για δημοτικούς υπαλλήλους που με βάση το Μεσοπρόθεσμο, πρέπει να απολυθούν.

Σχεδόν ομόφωνη απόφασή της  δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία υπηρεσιακή διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία για να προωθηθούν απολύσεις προσωπικού των δήμων, με τις οποίες το όργανο διαφωνεί κάθετα».

Να σημειωθεί ότι η τρόικα φαίνεται ότι έχει βάλει στο "μάτι" τους δήμους καθώς, όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, είχε ζητήσει να ξεκινήσουν οι απολύσεις από τους ΟΤΑ, καθώς θεωρεί ότι έχουν πλεονάζον προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα έτη, έχει σχεδιασθεί να αποχωρήσουν από τους δήμους 3.048 υπάλληλοι το 2013, 3.108 υπάλληλοι το 2014, 3.108 υπάλληλοι το 2015 και 2.072 υπάλληλοι το 2016. Δηλαδή, συνολικά έως το 2016 θα έχουν αποχωρήσει από τους ΟΤΑ σχεδόν 15.000 υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι αυτοί εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν με συνταξιοδοτήσεις. Εάν ο ετήσιος αριθμός αποχωρήσεων (κάθε έτους) δεν καλυφθεί με συνταξιοδοτήσεις, θα συμπληρώνεται με διαθεσιμότητες.

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, αποφασίσθηκε ότι οι δήμοι δεν θα μπουν στη διαδικασία ενημέρωσης των υπουργείων με στοιχεία που θα επιτρέψουν την προώθηση απολύσεων στους δήμους. Παρόλα αυτά, όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη συντάξει τους καταλόγους για τον αριθμό εργαζομένων και τη σχέση εργασίας τους στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τo newsit.gr.

Σε πρώτη φάση, έως το τέλος του χρόνου θα βγουν σε διαθεσιμότητα και θα μεταταχθούν σε άλλους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα 2.750 υπάλληλοι από τους ΟΤΑ. Πρόκειται για υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ - που είχαν προσληφθεί στο Δημόσιο με τα διατάγματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου και Πρ. Παυλόπουλου). Αυτοί θα μεταταχθούν από δήμους όπου αποτελούν το 25% των εργαζομένων. Δηλαδή, στους δήμους όπου οι υπάλληλοι είναι κατά 50% μόνιμοι και κατά 50% ΙΔΑΧ δεν θα γίνουν μετατάξεις, διότι κρίνεται ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Σε όποιους δήμους, όμως, οι ΙΔΑΧ συνιστούν έως το 25% του προσωπικού, θα μεταταχθούν, διότι κρίνεται ότι οι υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν με το 75% των υπαλλήλων.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα μεταταχθούν-μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, όπου υπάρχουν ανάγκες. Στις νέες υπηρεσίες, όπου θα κληθούν να υπηρετήσουν, δεν θα συνυπολογισθούν στην αναλογία 1/5 των προσλήψεων, διότι πρόκειται για μετατάξεις που γίνονται ενός του δημόσιου τομέα (στενού και ευρύτερου). Από αυτούς τους υπαλλήλους, οι 750 θα μεταταχθούν από ΟΤΑ α' βαθμού και οι 2.000 από τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα