Ακροδεξιό πογκρόμ κατά μεταναστών στη Λεμεσό - Συγκρούσεις και συλλήψεις

Ακροδεξιό πογκρόμ κατά μεταναστών στη Λεμεσό - Συγκρούσεις και συλλήψεις

«Δεν μπορούν 300 ακραία στοιχεία να αμαυρώνουν ή να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία αυτές οι εικόνες δεν έχουν καμία θέση, ιδιαίτερα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σχολιάζοντας το ρατσιστικό πογκρόμ εναντίον παράτυπων και μόνιμων μετασταστών το βράδυ της Παρασκευής στη Λεμεσό.

Σχολιάζοντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» τις εικόνες από τα βίαια επεισόδια που έκαναν το γύρο του κόσμου ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε ότι είναι ντροπιαστικές και απαράδεκτες και ότι σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν την κυπριακή κοινωνία.

«Θα πρέπει όχι μόνο να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια, να επιβληθεί ο νόμος, αλλά και να εντοπιστούν όλοι εκείνοι οι οποίοι μέσα από βίαιες εξάρσεις, έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές, καταστρέψει περιουσίες και έχουν κινδυνεύσει και ανθρώπινες ζωές. Αυτό είναι προφανές και είναι απαράδεκτο», τόνισε στην ΕΡΤ.

 
Στην Κύπρο ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά
Αναφερόμενος στο ζήτημα του μεταναστευτικού ο κ. Λετυμπιώτης εξήγησε ότι όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Κύπρο τους απασχολεί πολύ. «Η Κύπρος, με 7% ποσοστό του πληθυσμού να είναι μετανάστες, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή όμως, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να συνδέσει αυτά που έχουμε δει, αυτά που έχουμε βιώσει με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», σημείωσε.

Μιλώντας για το πώς διαχειρίζεται η κυπριακή κυβέρνηση το ζήτημα εξήγησε ότι έχουν μειώσει στο μισό τα άτομα που έρχονται στην Κύπρο σε σχέση με το 2022 και έχουν προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό υποδομών.

«Το μεταναστευτικό θα αντιμετωπιστεί μέσα από πολιτικές. Αυτά τα ακραία και παρανομούντα στοιχεία θα πρέπει να περιοριστούν και να εντοπιστούν. Αυτές οι εικόνες έχουν προκαλέσει ζημιά όχι μόνο στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στην εικόνα της Κύπρου διεθνώς» επισήμανε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος είναι μια χώρα η οποία η ίδια ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά.

 
Συγκρούσεις και συλλήψεις για το ακροδεξιό πογκρόμ
Στην έντονη αντίδραση του Νίκου Χριστοδουλίδη για τα σοβαρά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών και τον τραυματισμό μεταναστών σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λεμεσού αναφέρθηκε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κύπρο, Μανιάνα Καλογεράκη.

«Η ένταση δημιουργήθηκε λίγο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαγόρευση χρήσης και κατοικίας συγκεκριμένης δομής μεταναστών, δίνοντας δύο εβδομάδες προθεσμία στους νόμιμους μετανάστες να βρουν εναλλακτική στέγη» ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι τα πρώτα επεισόδια συνέβησαν στην περιοχή τουΧλώρακα.

«Το τι ακριβώς έχει συμβεί, νομίζω την καλύτερη απάντηση μπορούν να τη δώσουν μόνο οι ίδιοι οι άνθρωποι που ήταν ακριβώς εκεί. Σε κάθε περίπτωση ότι ο Πρόεδρος τόνισε ότι αυτές οι εικόνες δεν έχουν σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, δίνοντας πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τη μείωση των ροών αλλά και το σαφή διαχωρισμό νομίμων και παράτυπων μεταναστών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα