Επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε προσωπικό του ΟΗΕ – Η επιδίωξη της Τουρκίας

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε προσωπικό του ΟΗΕ – Η επιδίωξη της Τουρκίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν μετά τις 15.00 το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε πλήρη συντονισμό σχετικά με την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη της Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, με το Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Η εκτίμηση του Μαξίμου για τις επιδιώξεις της Τουρκίας

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία, με την κλιμάκωση των προκλήσεων, επιχειρεί να «ταΐσει» το εγχώριο ακροατήριό της και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο με δύο στόχους: είτε την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, είτε την αναβάθμιση του καθεστώτος των κατεχομένων με την προσδοκία ότι θα έχει την στήριξη φιλικών χωρών, όπως για παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν.

Δεν θα πετύχει τίποτα από τα δύο τονίζουν από το Μαξίμου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια άσχημη κίνηση της άλλης πλευράς, καθώς αρχίζει το ψευδοκράτος να παρενοχλεί τα Ηνωμένα Έθνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Αθήνα θα θέσει το θέμα σε διεθνές επίπεδο σε όλους τους τόνους, πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να το θέσει και τη Δευτέρα στο άτυπο δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου με τους ηγέτες των χωρών των Βαλκανίων, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σημειώνεται ότι στο δείπνο δε θα εκπροσωπηθεί η Αλβανία. Η Αθήνα έστειλε πρόσκληση στον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπέγκαϊ, όχι στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα