Αναστασιάδης: Το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει η ξένη εισβολή και κατοχή

Αναστασιάδης: Το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει η ξένη εισβολή και κατοχή

Κάποιες φορές οι τρέχουσες προκλήσεις μας κάνουν να λησμονούμε μεγάλες ιστορικές αλήθειες, όμως το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει κατά βάση πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, αφού το 1974 πέραν του 1/3 του πληθυσμού της Κύπρου αναγκάστηκε να προσφυγοποιηθεί στην ίδια του την πατρίδα» ανέφερε στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

¨Όπως τόνισε «την ώρα που η Ένωση πραγματεύεται τη διαχείριση νέων τραγικών πολέμων που έχουν ως συνέπεια εκατομμύρια άνθρωποι να προσφυγοποιούνται, οι πρόσφυγες της Κύπρου συνεχίζουν να αποστερούνται των βασικών τους ελευθεριών μη μπορώντας να απολαύσουν ειρηνικά τις περιουσίες τους και να ζήσουν στα σπίτια τους. Την ώρα που συζητάμε το Μέλλον μας, για τους Κύπριους πολίτες είναι ακόμη και αυτές οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, αυτονόητες για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ένας δύσκολα επιτεύξιμος στόχος».

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν πλήρη επίγνωση των πραγματικοτήτων ενώ για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων υπογράμμισε ότι «η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους θα αποτελούσε το ιδανικότερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ένα μοντέλο συνύπαρξης και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έναν άριστο προπομπό της συνολικής λύσης».

Όπως σημείωσε «η επούλωση αυτής της πληγής, θα ενισχύσει την Ένωση, όχι μόνο ηθικά αλλά και ουσιαστικά και  διαβεβαίωσε τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου τη διάθεση του να εργασθεί «άοκνα προκειμένου να επιτύχω μια λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους». 

 

 Πολιτης online

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα