Όταν τελειώσει το show τους δεν θα θυμούνται τον 10χρονο

Τα ιατρικά σφάλματα και λάθη πρέπει να τιμωρούνται, αλλά ο ιατρός πρέπει να τυγχάνει από τα ΜΜΕ και από την κοινωνία μιας ευπρεπούς συμπεριφοράς, αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η ώρα στησίματος λαϊκών δικαστηρίων».

«Ο ιατρικός  κόσμος γνωρίζοντας ότι η κάθε ιατρική πράξη ενέχει και τον κίνδυνο του θανάτου δεν μπορεί να αποδεχτεί τον απαράδεκτο και τον ωμό εργασιακό εκφοβισμό αλλά και την ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης που επιχειρείται σήμερα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Να θυμίσουμε ότι δεύτερη νεκροτομή αιτήθηκαν οι συλληφθέντες γιατροί για το 10χρονο αγόρι που έχασε τη ζωή του από τραύμα στο κεφάλι με την Αστυνομία εν πρώτοις να δίνει το πράσινο φως.

Συγκλονίζει η μητέρα του 10χρονου που τραυματίστηκε στο μπάσκετ: Τώρα δεν έχω γιο

Η συντεχνία διερωτάται ακόμη εάν οι ιατροί του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα υγείας θα πρέπει να εξετάζουν ασθενείς υπό την επιτήρηση της αστυνομίας ή αν θα πρέπει να υπάρχει πλέον αστυνομικός σταθμός έξω από κάθε νοσηλευτήριο και κλινική της Κύπρου.

Παράλληλα διατυπώνει το ερώτημα κατά πόσο είναι ευθύνη των ιατρών «η κατάντια των νοσοκομείων, οι περικοπές, η υποστελέχωση, η έλλειψη υποδομών και εκπαίδευσης, η κατάρρευση και η εξαθλίωση της Δημόσιας Υγείας» και λέει ότι οι ιατροί είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει δημόσια για τα θλιβερά τεκταινόμενα τα οποία θα οδηγούσαν σε απώλειες ζωών που θρηνούμε σήμερα.

«Η ιατρική δεοντολογία είναι αδιαπραγμάτευτη αναφορικά με την προσήλωση των ιατρών στον άνθρωπο και την απάλυνση του πόνου και των προβλημάτων του» αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ.

Προστίθεται ότι η ιατρική αμέλεια και το ιατρικό λάθος είναι προβλήματα διαχρονικά και αναπόφευκτα, τα οποία πρέπει να καταστέλλονται. «Εκεί όπου η ιατρική αμέλεια και το ιατρικό λάθος τεκμηριώνονται δικαστικά, τότε θα πρέπει να αποδίδεται η ευθύνη και να πληρώνει ο ένοχος» συμπληρώνει η ΠΑΣΥΚΙ.

Αναφέρεται εξάλλου ότι για το 90% των ιατρικών λαθών ευθύνεται το σύστημα και για το υπόλοιπο 10% το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. «Υπάρχουν ευθύνες για το Υπουργείο Υγείας ή υπάρχει μόνο εξιλαστήριο θύμα – 2 ιατροί;» διερωτάται η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών.

Καλεί παράλληλα άπαντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση «για να μην βιώσουμε άλλη μια φορά τον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης όπως ζήσαμε πρόσφατα με το  διπλό φονικό» ενώ διατυπώνει την ευχή, η Αστυνομία Κύπρου να επιδείξει «την ίδια αφοσίωση και σπουδή όταν πρόκειται και για άλλες έρευνες που αφορούν πραγματικούς εγκληματίες».

«Δεν είναι η ώρα στησίματος λαϊκών δικαστηρίων και καλούμε άμεσα τις Αρχές όπως ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες κι εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν» αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τη συντεχνία να προειδοποιεί για πρακτική που οδηγεί σε εποχή σκοταδισμού και καταδίωξης και τριτοκοσμικές καταστάσεις.

«Η ΠΑΣΥΚΙ θεωρεί ότι το όλο θέμα που προέκυψε πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσήλωση στα αίτια και επικέντρωση στο ίδιο το Σύστημα που χωλαίνει και καταρρέει, χωρίς να αφαιρείται από την εξίσωση η ευθύνη της Πολιτείας, του Υπουργείου Υγείας, των ΜΜΕ, της κοινωνίας ολόκληρης, συμπεριλαμβανομένων και των Ιατρών» συμπληρώνεται.

Λέει επίσης ότι με την τραγωδία «κορυφώνεται το έγκλημα που συντελείται εις βάρος της κοινωνίας, με την αποψίλωση των νοσοκομείων, την φυγή δεκάδων εξαίρετων και ικανότατων ιατρών στον ιδιωτικό τομέα και την κατάρρευση και διάλυση της δημόσιας υγείας».

«Απαιτούμε από όλους αυτούς που έδιναν κάλυψη στο Υπουργείο Υγείας όταν εμείς προειδοποιούσαμε για επαγγελματική εξουθένωση και κατάρρευση των νοσοκομείων, να αποδεχτούν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί και καλούμε αυτούς που ολιγώρησαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, να παραιτηθούν» λέει η ΠΑΣΥΚΙ.

Επισημαίνει ακόμα την «απαράδεκτη και αξιολύπητη προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός ανθρώπινου δράματος με επίρριψη ευθυνών στον ιατρικό κόσμο για τα χάλια της δημόσιας υγείας» κάτι που, όπως λέει, οδηγεί στην συγκάλυψη των ευθυνών όσων διαχειρίζονται την δημόσια υγεία.

Η συντεχνία εκφράζει επίσης τη βαθύτατη θλίψη και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του άτυχου 10χρονου μαθητή και κουράγιο στην μάνα «γιατί όλοι οι υπεύθυνοι όταν τελειώσει το show τους δεν θα την θυμούνται καν, ούτε το δεκάχρονο αγγελούδι που χάθηκε εξαιτίας ενός συστήματος που καταρρέει».

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε χθες η νεκροτομή επί της της σορού του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή, ο οποίος έχασε χθες τη ζωή του μετά από τραυματισμό στο σχολείο του στην επαρχία Λάρνακα.

ΚΥΠΕ

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κύπρος

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: