ΔΝΤ: Μοναδική περίπτωση η Κύπρος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υιοθέτησε τη γραμμή ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι περίπλοκη και μοναδική και δεν προσφέρεται ως παράδειγμα για άλλες χώρες.

Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ πήρε αποστάσεις από όσες ευρωπαϊκές φωνές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία για την Κύπρο στο Eurogroup, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.

Κληθείς να αποσαφηνίσει τη θέση του Ταμείου σχετικά με την πρώτη συμφωνία και κατά πόσον το ΔΝΤ διαφώνησε με το κούρεμα για όλες τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείο, Τζέρι Ράις, επισήμανε χθες ότι δεν μετράει η πρώτη συμφωνία, αλλά η δεύτερη, και περιορίσθηκε να σημειώσει ότι το ΔΝΤ υπερασπίστηκε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη διάσωση της Κύπρου, λέγοντας ότι είχε την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών και θα βοηθήσει τη χώρα να αναπτύξει μια υγιή οικονομία μακροπρόθεσμα.

«Γνωρίζουμε ότι η προσαρμογή που συνεπάγεται από το σχέδιο, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συρρικνώνεται και η οικονομία θα προσαρμόζεται ανάλογα, θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τον κυπριακό λαό για κάποιο χρονικό διάστημα" τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου, ο οποίος εκτίμησε πάντως, ότι τελικά, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο βιώσιμο και αναπτυξιακό».

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα της Κύπρου που ήταν ο υπέρμετρα διογκωμένος τραπεζικός τομέας με τις δυο μεγάλες τράπεζες υπερχρεωμένες, και προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ανάγκη να κινηθεί η Ευρώπη προς τη δημιουργία ενός ενιαίου τραπεζικού συστήματος.

Tο ΔΝΤ πήρε αποστάσεις από κάποιες ευρωπαϊκές φωνές

Ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ προσφέρει πλήρη υποστήριξη στις κυπριακές αρχές και στον κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι τα μέλη της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας κι αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απριλίου, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει το ακριβές ύψος της συμμετοχής του Ταμείου στη δανειακή συμφωνία.

Πρόοδος στην Ελλάδα…

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Ράις τόνισε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, επαναλαμβάνοντας ότι κατά τις συνομιλίες μέσα στο Μάρτιο έχει καταγραφεί πρόοδος.

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι η Κύπρος αποτελεί την πρώτη περίπτωση όπου υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» εξόδου από την Ευρωζώνη μετά την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωσή της, εξέφρασε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Ινστιτούτου, Φίλιπ Σατλ, σημείωσε ότι η Κύπρος "υποφέρει απ' όλα τα κόστη που συνδέονται με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη", και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για μια οικονομία σαν την κυπριακή ο ακρωτηριασμός του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η μόνη διέξοδος για την Κύπρο θα ήταν μια υποτίμηση, η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε ο κ. Σατλ, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για τις συνέπειες του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα