Κουρκουμάς: Θα πρέπει να τον αποφεύγουν όσοι παίρνουν αυτά τα φάρμακα

Κουρκουμάς: Θα πρέπει να τον αποφεύγουν όσοι παίρνουν αυτά τα φάρμακα

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς κάνει καλό στην καρδιά, στο έντερο και στον εγκέφαλο, ενώ βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Αν και τα συμπληρώματα διατροφής με κουρκουμά μπορεί να έχουν αποτελέσματα, ωστόσο η αλληλεπίδρασή τους με φάρμακα θα μπορούσε ενδεχομένως να επιφέρει περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη. Παρακάτω, θα δείτε μία λίστα με το πώς ο κουρκουμάς θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα:

- Αντιπηκτικά/Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020 στο Frontiers in Pharmacology, η κουρκουμίνη έχει ήπιες αντιπηκτικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων κουρκουμά με αραιωτικά του αίματος, όπως η ασπιρίνη, η βαρφαρίνη (Coumadin, Jantoven) και η κλοπιδογρέλη, μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα αιμορραγίας ή να δημιουργήσει μώλωπες. «Αυτός ο συνδυασμός (συμπληρώματος και φαρμάκου) θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις», προσθέτει η Michelle Routhenstein, M.S., RD, CD, CDN, διαιτολόγος καρδιολογίας και ιδιοκτήτρια του Entirely Nourished.

- Γαστρεντερικά φάρμακα

Το συμπλήρωμα κουρκουμά θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα του στομαχικού οξέος, παρεμποδίζοντας τα αντιόξινα φάρμακα, όπως η σιμετιδίνη, η φαμοτιδίνη (Pepcid) και η ομεπραζόλη (Prilosec), σύμφωνα με ανασκόπηση του 2020. Η Routhenstein λέει ότι αυτά τα αντιόξινα φάρμακα έχουν σκοπό να λειτουργούν αντίθετα από το αποτέλεσμα του κουρκουμά. Η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων στη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος ή του έλκους και στην πρόκληση δυσφορίας.

- Φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Ο κουρκουμάς μπορεί να έχει αποτελέσματα παρόμοια με τα διαβητικά φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, λέει η Laura Purdy, M.D., M.B.A., πιστοποιημένη οικογενειακή γιατρός στο AFD.health. Ενώ οι χαμηλές δόσεις και οι σύντομες περίοδοι χρήσης κουρκουμίνης μπορεί να μην οδηγήσουν σε δυσμενή αποτελέσματα, όπως σημειώθηκε στη μελέτη του 2021 στο Frontiers in Endocrinology, η κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των διαβητικών φαρμάκων. Η Purdy συμβουλεύει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά με διαβητικά φάρμακα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας και συνιστά να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν από τη χρήση.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα κουρκουμά;

Ενώ ο κουρκουμάς ως συστατικό τροφίμων είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, το συμπλήρωμα κουρκουμά δεν προορίζεται για όλους. Με βάση τις αλληλεπιδράσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά:

- Άτομα με διαταραχές αίματος: Ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα πήξης του αίματος.

- Άτομα που προετοιμάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις: Επειδή ο κουρκουμάς μπορεί να λειτουργήσει σαν αραιωτικό του αίματος, θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε συμπληρώματα κουρκουμά πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση για να αποφύγετε επιπλοκές. Μιλήστε με το γιατρό σας για το πότε πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το συμπλήρωμα.

- Άτομα με διαβήτη ή υπογλυκαιμία: Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μιλήστε με το γιατρό σας εάν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας πριν πάρετε συμπληρώματα κουρκουμά.

- Άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου: Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με μια περίπτωση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Cureus, ο κουρκουμάς θα μπορούσε να συνδεθεί με τον σίδηρο στο έντερο, επηρεάζοντας την απορρόφηση του σιδήρου.

- Άτομα με προβλήματα χοληδόχου κύστης: Εάν έχετε προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη, η λήψη κουρκουμά θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω το πρόβλημα. Ο κουρκουμάς περιέχει οξαλικό, το οποίο θα μπορούσε να διεγείρει τις συσπάσεις της χοληδόχου κύστης και να αυξήσει την ανάπτυξη χολόλιθων.

- Άτομα με πέτρες στα νεφρά: Το οξαλικό στον κουρκουμά θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με το ασβέστιο, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού λίθων στα νεφρά, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 στο American Journal of Physiology.

- Έγκυες και θηλάζουσες: Όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν δεν θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας, καθώς δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να υποδεικνύει ότι είναι ασφαλή.

- Άτομα αλλεργικά στον κουρκουμά, το τζίντζερ και το κάρδαμο: Αυτά τα τρία μπαχαρικά ανήκουν στην ίδια οικογένεια, το Zingiberaceae (οικογένεια τζίντζερ). Έτσι, τα άτομα που είναι ευαίσθητα και/ή αλλεργικά σε οποιοδήποτε από αυτά θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών με κουρκουμά και την κατανάλωση συμπληρωμάτων κουρκουμά για την πρόληψη του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα