Ερντογάν: Με τον Μητσοτάκη θέλουμε να κάνουμε βήματα σε θετική κατεύθυνση

Ερντογάν: Με τον Μητσοτάκη θέλουμε να κάνουμε βήματα σε θετική κατεύθυνση

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Από την άποψη της Iστορίας είναι δεδομένες οι εμπειρίες μας, και δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Ο κύριος Μητσοτάκης πέρασε από νέες εκλογές, όπως κι εμείς. Ως δυο ηγέτες νικητές των εκλογών θέλουμε να κάνουμε βήματα προς θετική κατεύθυνση.

Εγώ από τον ίδιο, το βασικότερο θέμα που του έθεσα είναι σχετικά με τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης. Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά. Να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις θα κάνουν τις προετοιμασίες όπως και οι υπουργοί Eξωτερικών μας και αργότερα οι δυο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, μίλησε εκτενώς για τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως η συνάντηση με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, αποτελεί μια ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική. Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μια τέτοια στροφή της Τουρκίας. Όποτε χρειάστηκε υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά είναι καλύτερα να ζουμε σαν φίλοι. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέχεια, συνέπεια και διάρκεια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ για τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς. Η μεγάλη μας διαφορά εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι μεγάλο πρόβλημα ή και ευκαιρία. Σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς, εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, και αν αυτό δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, να μην έχουμε παραβιάσεις, παραβάσεις, και να μας επιτρέψουν να οικοδομήσουμε στη θετική ατζέντα , είναι και αυτό ένα σημαντικό κεκτημένο. Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω».

Αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών από Τσελίκ

Την ίδια ώρα ο Ομέρ Τσελίκ επαναφέρει τα ελληνοτουρκικά σε υψηλούς τόνους μιλώντας σε τουρκική εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να πας σε συζητήσεις όταν δεν έχει γίνει η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών γιατί είναι ένα θέμα που κλειδώνει τα άλλα θέματα που υπάρχουν.

Επίσης ο Τσελίκ κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Θράκη», αναφέρεται στην βάση του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη και λέει ότι «το ελληνικό λιμενικό τρυπά βάρκες και σκοτώνει μετανάστες στο Αιγαίο».

Όπως αναφέρει, αν συνεχιστούν αυτά από πλευράς Ελλάδας, κάτι άλλο θα συμβεί και όχι κάποια συμφωνία.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα