Τουρκία: Καμπανάκι κινδύνου για υγειονομική βόμβα - Μαζικές κηδείες για όσους δεν αναγνωρίστηκαν

Τουρκία: Καμπανάκι κινδύνου για υγειονομική βόμβα - Μαζικές κηδείες για όσους δεν αναγνωρίστηκαν

Η οσμή του θανάτου έχει απλωθεί παντού πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές. Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες, την ώρα που οι νεκροί συνολικά και στις δύο χώρες ανέρχονται σε πάνω από 35.000. 

Δραματική είναι η κατάσταση στην Τουρκία, την ώρα που αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, ενώ ανυπολόγιστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών είναι 35.225 – σχεδόν οι 31.643 είναι στην Τουρκία και 3.582 στη Συρία. Μάλιστα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς που συντονίζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός ίσως και να υπερδιπλασιαστεί, επιβεβαιώνοντας κάποιους από τους χειρότερους αρχικούς φόβους.

Ήδη, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι περίπου 80.000, οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο και ίσως φτάσουν σε πολλαπλάσιο αριθμό, ενώ ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν για τον κίνδυνο μίας «δευτερεύουσας καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή», αν η διεθνής κοινότητα και οι κρατικοί μηχανισμοί δεν κινηθούν αποτελεσματικά.

 Οσμή θανάτου στα συντρίμμια

Παράλληλα, η κατάσταση στις πόλεις που μετρούν τα περισσότερα θύματα είναι βαριά, καθώς είναι έντονη στην ατμόσφαιρα και η οσμή του θανάτου. «Οι αρχές συλλέγουν τα πτώματα τα οποία βγαίνουν από τα χαλάσματα, καθώς οι εκσκαφείς προσπαθούν να αποσύρουν τα μπάζα από τα σημεία των γκρεμισμένα οικοδομών», περιέγραψε.

Μια εβδομάδα μετά το σεισμό η κατάσταση δεν φαίνεται καθόλου να διευκολύνεται αντίθετα τώρα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό το δράμα των ανθρώπων που βρίσκονται πια άστεγοι, αλλά το χειρότερο, να έχουν χάσει ή να αγνοούν δικούς τους ανθρώπους.

Συναγερμός για εμφάνιση λοιμώξεων

Στο μεταξύ, δραματική είναι η κατάσταση και στο Γκαζιαντέπ που χτυπήθηκε πολύ από το σεισμό, με τους άστεγους να κινδυνεύουν από τις υγειονομικές συνθήκες και το κρύο, κάτι το οποίο ισχύει και για υπόλοιπες πληγείσες περιοχές. 

 Μάλιστα, υπάρχει ανακοίνωση του τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις σεισμόπληκτες περιοχές.  «Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι φτάνουν στο σεισμόπληκτες περιοχές μεγάλες παρτίδες εμβολίων, τετάνου και λύσσας» με τους γιατρούς να καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

Όσον αφορά τις συνθήκες στους καταυλισμούς είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων και βασικών πρώτων ειδών.

Μαζικές κηδείες για όσους δεν αναγνωρίστηκαν

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ήδη σε πολλές περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν, τα νεκροταφεία έχουν γεμίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νεκροταφείο Nurdag? στην επαρχία Γκαζίαντεπ. Την ίδια ώρα στον δρόμο, δεκάδες πτώματα βρίσκονται στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε μια σειρά από φορτηγά, περιμένοντας να ταφούν. Οι εικόνες βγαλμένες από το χειρότερο εφιάλτη.

Οι δρόμοι της Καχραμανμάρας, όπου κάποτε έμεναν στα σπίτια τους 500.000 άνθρωποι, έχουν ισοπεδωθεί πλήρως καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.

Στη συγκεκριμένη πόλη που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, περισσότερα από 5.000 θύματα του σεισμού θάφτηκαν σε ένα μαζικό νεκροταφείο την Κυριακή, φέροντας μόνο έναν αριθμό και όχι ονόματα, καθώς δεν είναι εφικτό να αναγνωριστούν όλα τα πτώματα. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο αριθμός αυτός πρόκειται να φτάσει τα 10.000 άτομα.

«Οι ταφές γίνονται με σεβασμό, αλλά γίνονται μικρές τελετές και δεν υπάρχουν πενθούντες», μεταδίδει ο Μπέρναρντ Σμιθ του Al Jazeera. Μάλιστα, μερικές φορές, θάβονται μόνο μέρη του σώματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

div style="position:relative;padding-bottom:56.25%;">

Δείτε ακόμα