Οργή στην Ευρώπη για την κρατική αεροπειρατεία. Το προφίλ του λευκορώσου δημοσιογράφου

Οργή στην Ευρώπη για την κρατική αεροπειρατεία. Το προφίλ του λευκορώσου δημοσιογράφου

Στη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί το ζήτημα της κρατικής αεροπειρατείας που οδήγησε σε αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους, από τη Λευκορωσία. Οι 27 θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Λουκασένκο.Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ καταδίκασε με τον πιο ισχυρό τρόπο το περιστατικό ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες.
Οργισμένη η Αθήνα από το περιστατικό στην πτήση Αθήνα Βίλνιους στο οποίο επέβαιναν και 11 έλληνες, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για κρατική αεροπειρατεία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στους «Financial Times», αναφερόμενος στη σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich στο Μινσκ μετά από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα επεσήμανε την ανάγκη κοινής γραμμής ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

«Πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη, τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, κάτι που προκαλεί προβληματισμό.

Σε κάθε περίπτωση κι ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.

Την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, ενώ τονίζει ότι «το περιστατικό δε θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Σήμερα εκτιμάται πως το θέμα του δημοσιογράφου και του περιστατικού με την πτήση θα απασχολήσει και την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με το Ρώσο ομολογό του στο Σότσι.

Συνεδριάζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Οργή επικρατεί στην Ευρώπη για το συμβάν καθώς το θέμα αναμένεται να επισκιάσει τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στο τραπέζι πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και του Προέδρου Λουκασένκο.

Η σύλληψη εν μέσω πτήσης του αντικαθεστωτικού ρεπόρτερ και η στροφή πολιτικού αεροσκάφους στο Μινσκ για αποβίβασή του με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι επιβάτες της πτήσης έχει προκαλέσει ορυμαγδό δηλώσεων καταδίκης για κρατική αυθαιρεσία του λευκορωσικού καθεστώτος, με το θέμα να τίθεται επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και πολλές χώρες να ζητούν την επιβολή κυρώσεων.

Μια σκληρή και συντονισμένη απάντηση κατά της Λευκορωσίας θέλουν οι Ευρωπαίοι που κάνουν λόγο για ευθεία επίθεση κατά της Ε.Ε. και θέλουν όλα τα κράτη να είναι στην ίδια γραμμή. Θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ και απαγόρευση πτήσεων από και προς την Λευκορωσία. Φοβούνται όμως ότι αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή η ευρωπαϊκή διπλωματία θα οδηγηθεί σε φιάσκο.

Ο πανικός ήταν εμφανής στο πρόσωπο του δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς, όταν το αεροπλάνο της Ryanair άλλαξε απότομα πορεία.
Λίγο πριν μπει στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, το αεροσκάφος διατάχθηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μινσκ εξαιτίας απειλής βόμβας.

Η προσγείωση έγινε συνοδεία στρατιωτικού αεροσκάφους όμως κατά τον έλεγχο δεν βρέθηκε καμία βόμβα. Αντίθετα, η προσοχή των αστυνομικών ήταν στραμμένη αλλού.

Ο 26χρονος Ρόμαν Προτασέβιτς είναι ένας από τους πιο γνωστούς αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος στη Λευκορωσία. Είναι ο ιδρυτής του ενημερωτικού καναλιού Nexta στο κοινωνικό δίκτυοTelegram, το πιο δημοφιλές μέσο ενημέρωσης της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.

Το καθεστώς Λουκασένκο τον κατηγορεί για τη διοργάνωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στη Λευκορωσία μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς το κανάλι του, που ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι έκανε συνεχείς ζωντανές μεταδόσεις και δημοσίευε βίντεο από διαμαρτυρίες και σε άλλες πόλεις.

Οι αρχές της Λευκορωσίας χαρακτήρισαν το κανάλι ως εξτρεμιστικό και αναζητούσαν τον Ρομάν για να τον συλλάβουν.

Τα τελευταία, δραματικά λεπτά πριν κατέβει από το αεροπλάνο, ο 26χρονος προσπάθησε να σώσει το τηλέφωνο και τον υπολογιστή του.

Τη σύλληψη της Σοφία Σαπέγκα, όπως ονομάζεται η κοπέλα, επιβεβαίωσε ο πατέρας της, μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα