Εκατομμύρια χρήστες του Gmail πρέπει να διορθώσουν τώρα ένα λάθος που κάνουν και μπορεί να τους κοστίσει ακριβά

Εκατομμύρια χρήστες του Gmail πρέπει να διορθώσουν τώρα ένα λάθος που κάνουν και μπορεί να τους κοστίσει ακριβά

Στην σημερινή εποχή οι άνθρωποι έχουν έναν λογαριασμό για σχεδόν τα πάντα. Από μια εφάπαξ παραγγελία προϊόντος μέχρι τους καθημερινούς λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να είναι οι άνθρωποι ασφαλείς στο ίντερνετ και είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για κάποιον απατεώνα προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

«’Οποιοσδήποτε διαθέτει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να αποτελέσει στόχο για απατεώνες ή κυβερνοεπιθέσεις», προειδοποίησε η Pauline Smith, επικεφαλής της Action Fraud.

«Προστατέψτε τις πληροφορίες σας διασφαλίζοντας ότι οι κωδικοί πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλείς και διαφορετικοί από όλους τους άλλους κωδικούς σας» συνέχισε.

Αλλάξτε άμεσα τους αδύναμους κωδικούς σας

Οι τελευταίοι που καλούνται να αναλάβουν δράση είναι οι χρήστες του Gmail, καθώς και οι κάτοχοι άλλων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πρέπει άμεσα να αλλάξουν τους κωδικούς τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Red9, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης όπως “password”, “qwerty” και “123456”.

Ήρθε η ώρα να εγκαταλείψετε τους αδύναμους κωδικούς πρόσβασης και να αναβαθμίσετε την κυβερνοασφάλειά σας. Εξάλλου, το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο αποτελεί πύλη για τους υπόλοιπους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς για ευαίσθητες πληροφορίες.

Η Action Fraud αναφέρει στη σελίδα της για την ασφάλεια: «Οι κωδικοί πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να είναι ισχυροί και διαφορετικοί από όλους τους άλλους κωδικούς σας. Ο συνδυασμός τριών τυχαίων λέξεων που η καθεμία σημαίνει κάτι για εσάς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης που είναι εύκολο να τον θυμάστε αλλά δύσκολο να τον σπάσετε».

Το να βρείτε πού να αποθηκεύσετε όλους τους διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο, αλλά ευτυχώς, εταιρείες όπως η Apple προσφέρουν λογισμικό που διατηρεί όλους τους κωδικούς πρόσβασης σε ένα ασφαλές μέρος.

Για να προσθέσετε ένα επιπλέον βήμα ασφάλειας και να διατηρήσετε τους λογαριασμούς σας ασφαλείς, είναι συνετό να προσθέσετε την επαλήθευση 2 βημάτων (2-Step Verification – 2SV) σε όλους τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, σύμφωνα με το κέντρο αναφοράς ηλεκτρονικού εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κωδικός πρόσβασής σας θα πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς σας, όχι η μόνη.

«Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε την επαλήθευση 2 βημάτων για ένα επίπεδο πρόσθετης ασφάλειας. Το 2SV λειτουργεί ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την απόδειξη της ταυτότητάς σας. Για παράδειγμα, σας αποστέλλεται ένας κωδικός στο τηλέφωνό σας όταν συνδέεστε χρησιμοποιώντας μια νέα συσκευή ή αλλάζετε ρυθμίσεις όπως ο κωδικός πρόσβασής σας. Δεν θα σας ζητείται αυτό κάθε φορά που ελέγχετε το email σας ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» εξηγεί η Action Fraud.

Μια προειδοποίηση για το 2SV είναι ότι δεν πρέπει να μοιραστείτε τον κώδικα με κανέναν, καθώς αυτό αναιρεί το σκοπό του.

Οι χάκερς έχουν καταγραφεί να χρησιμοποιούν μια τακτική που ονομάζεται on-platform chain hacking. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου παίρνουν τον έλεγχο των λογαριασμών των ανθρώπων αφού τους ξεγελάσουν για να στείλουν τους κωδικούς ελέγχου ταυτότητας.

«Αυτό συμβαίνει όταν ένας απατεώνας αποκτά τον έλεγχο ενός λογαριασμού και αρχίζει να υποδύεται τον νόμιμο ιδιοκτήτη. Ο στόχος τους είναι να πείσουν τους ανθρώπους να αποκαλύψουν τους κωδικούς αυθεντικοποίησης που τους αποστέλλονται μέσω κειμένου. Πολλά θύματα αυτής της επίθεση πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποιο φίλο που τους στέλνει μήνυμα, ωστόσο, ο κοινός κωδικός ήταν συνδεδεμένος με τον δικό τους λογαριασμό και ο υποκριτής μπορεί πλέον να τον χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό τους» τονίζει η Action Fraud.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα