Είναι οι άνθρωποι έτοιμοι για την «ψηφιακή κλωνοποίηση» των νεκρών με AI; – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Είναι οι άνθρωποι έτοιμοι για την «ψηφιακή κλωνοποίηση» των νεκρών με AI; – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Φανταστείτε να είστε σε θέση να συνομιλήσετε εικονικά με έναν φίλο ή έναν συγγενή σας, που έχει πεθάνει. Ένα δώρο για τους εκείνους που που πενθούν ή ένας δυστοπικός εφιάλτης που γίνεται πραγματικότητα;

Με την πρόσφατη επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως το ChatGPT, η ιδέα της «ψηφιακής ανάστασης» δεν είναι μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι όμως οι άνθρωποι έτοιμοι για αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο;

Ο επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, Dr. Masaki Iwasaki, θέλησε να μάθει περισσότερα για τη στάση των ανθρώπων απέναντι στην ψηφιακή κλωνοποίηση. Διεξήγαγε έρευνα σε 222 ενήλικες στις ΗΠΑ, όλων των ηλικιών, με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

Η έρευνα
Σε ένα σημείο της έρευνας που δημοσιεύεται στο Asian Journal of Law and Economics, στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε ένα σενάριο στο οποίο μια φανταστική γυναίκα γύρω στα 20 είχε πεθάνει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Οι φίλοι και οι γονείς της γυναίκας σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη για να την αναδημιουργήσουν ως ψηφιακό ανδροειδές, αλλά αρχικά δεν ήταν σαφές αν η ίδια η γυναίκα είχε συναινέσει σε αυτό εν ζωή.

Αφού εξέτασαν αυτό το δίλημμα από τη σκοπιά της οικογένειας της νεκρής, οι συμμετέχοντες έλαβαν μία από τις δύο ενημερώσεις της ιστορίας: η μία έλεγε ότι η γυναίκα είχε εκφράσει τη συμφωνία της με την ιδέα της ψηφιακής κλωνοποίησης όσο ήταν ζωντανή, ενώ η άλλη έλεγε ότι είχε διαφωνήσει με τη διαδικασία.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα (97%) θεώρησε ότι θα ήταν ακατάλληλο να αναστηθεί ψηφιακά κάποιος που ήταν γνωστό ότι διαφωνούσε με την ιδέα. Αντίθετα, το 58% θεώρησε ότι ήταν εντάξει όταν το άτομο είχε εκφράσει τη συγκατάθεσή του.

«Αν και περίμενα ότι η κοινωνική αποδοχή της ψηφιακής ανάστασης θα ήταν υψηλότερη όταν είχε εκφραστεί η συναίνεση, η έντονη διαφορά στα ποσοστά αποδοχής – 58 τοις εκατό για τη συναίνεση έναντι 3 τοις εκατό για τη διαφωνία – αποτέλεσε έκπληξη», ανέφερε ο Iwasaki σε δήλωσή του. «Αυτό αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο των επιθυμιών του αποθανόντος στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σχετικά με την ψηφιακή ανάσταση».

Όμως η όλη ιδέα γενικά παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την πιθανότητα της δικής τους ψηφιακής κλωνοποίησης μετά θάνατον, το 59% των ερωτηθέντων διαφώνησε με την ιδέα και περίπου το 40% θεώρησε ότι είναι κοινωνικά απαράδεκτο σε κάθε περίπτωση.

 
«Ενώ η βούληση του αποθανόντος είναι σημαντική για τον καθορισμό της κοινωνικής αποδοχής της ψηφιακής ανάστασης, άλλοι παράγοντες, όπως οι ηθικές ανησυχίες για τη ζωή και τον θάνατο, μαζί με τη γενική ανησυχία απέναντι στη νέα τεχνολογία είναι επίσης σημαντικοί», δήλωσε ο Iwasaki.

Οι ψηφιακοί κλώνοι είναι ήδη εδώ. Από έναν AI Einstein που μπορεί να απαντήσει σε όλες τις καυτές ερωτήσεις σας για το σύμπαν, μέχρι μια τέλεια αναπαράσταση της εμβληματικής φωνής του Darth Vader, οι άνθρωποι κάνουν ήδη χρήση αυτής της τεχνολογίας. 
Η εκκολαπτόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αναβίωση κινηματογραφικών αστέρων πολύ μετά το θάνατό τους ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μακροχρόνιας απεργίας του 2023 από σεναριογράφους και ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Σε αυτό το τοπίο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τη διάθεση του κοινού και πώς μπορούν να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι προτιμήσεις των ατόμων.

«Είναι απαραίτητο πρώτα να συζητήσουμε ποια δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται, σε ποιο βαθμό, και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ανάλογους κανόνες», δήλωσε ο Iwasaki. «Η έρευνά μου, στηριζόμενη σε προηγούμενες συζητήσεις στον τομέα, υποστηρίζει ότι ο κανόνας opt-in που απαιτεί τη συγκατάθεση των αποθανόντων για την ψηφιακή ανάσταση θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος προστασίας των δικαιωμάτων τους».

«Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να προσθέσετε στη διαθήκη σας μια ρήτρα σχετικά με την ψηφιακή κλωνοποίηση; Ίσως. Για όσους έχουν έντονες προτιμήσεις η τεκμηρίωση των επιθυμιών τους θα μπορούσε να έχει νόημα» κατέληξε ο Iwasaki.

.foxreport.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα