NASA: Στα χέρια των επιστημόνων το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς που έχει συλλεγεί ποτέ

NASA: Στα χέρια των επιστημόνων το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς που έχει συλλεγεί ποτέ

Σημαντικές πληροφορίες για την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος ευελπιστούν πως θα πάρουν οι επιστήμονες της ΝΑSA από ένα μεγάλο δείγμα αστεροειδούς που αποκόμισε το διαστημόπλοιο Οσάιρις Ρεξ.
Το διαστημικό σκάφος Οσάιρις Ρεξ αφήνει την κάψουλα με τα δείγματα του αστεροειδή Μπένου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η πολύτιμη κάψουλα πέφτει στην έρημο της Γιούτα και για πρώτη φορά οι επιστήμονες της ΝΑSA έχουν στα χέρια τους ένα τόσο μεγάλο δείγμα από ουράνιο σώμα.

Το σκάφος Οσάιρις Ρεξ εκτοξεύθηκε το 2016 και τον Δεκέμβριο του 2018 έφτασε στον Μπένου. Τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν και το 2020 προσεδαφίστηκε σε ένα μικρό κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο του αστεροειδή.

Με ένα ρομποτικό βραχίονα μήκους 3,5 μέτρων συνέλεξε δείγματα από σκόνη και πέτρες. Από τότε άρχισε η επιχείρηση επιστροφής στη Γη της κάψουλας με τα πολύτιμα δείγματα.

Η πολύπλοκη αποστολή ανάκτησης της κάψουλας τελείωσε με επιτυχία στην έρημο της Γιούτα.

Σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι αναλύσεις και οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν.

Τα δείγματα από τον αστεροειδή αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, αφού ο Μπένου έχει καταχωρηθεί ως ένα πανάρχαιο ουράνιο σώμα.

Η μελέτη των δειγμάτων του στα εργαστήρια ίσως αποφέρει άγνωστα στοιχεία για την γένεση του ηλιακού μας συστήματος ενώ το υλικό θα δοθεί προς έρευνες και αναλύσεις σε πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα