Πώς μπορώ να προστατέψω την επιχείρησή μου από τις απειλές;

Πώς μπορώ να προστατέψω την επιχείρησή μου από τις απειλές;

Το γεγονός ότι η επαγγελματική επιτυχία είναι ένα αξιοθαύμαστο και πολλές φορές αξιοζήλευτο κατόρθωμα, δεν είναι τυχαίο, αφού οι παράγοντες που την καθορίζουν και οι πιθανές προκλήσεις που μπορεί να την αναστείλουν, είναι πολυάριθμες. Ο ανταγωνισμός του κλάδου, αν και η πιο γνωστή για το ευρύ κοινό πρόσκληση, δεν είναι στην πραγματικότητα παρά ένα απλό παράδειγμα, που ναι μεν μπορεί να επηρεάσει τα κέρδη και τη βιωσιμότητα, δεν μπορεί όμως να προκαλέσει βαθιές βλάβες.

Καταστροφή φυσικής περιουσίας (βανδαλισμός, περιβαλλοντικά φαινόμενα), αθετήσεις πιστώσεων, παγκόσμιες κρίσεις (πχ. πολιτική, υγεία), ανεπιτυχία προσαρμογής στην τεχνολογία, αμέλεια ή αστάθεια εργαζομένων, απειλές του κυβερνοχώρου και παραβιάσεις, ασυνέπεια στις νομικές απαιτήσεις, είναι οι κυριότερες και όχι και τόσο σπάνιες, που μια επιχείρηση θα χρειαστεί να αποκρούσει κατά τη διάρκεια ζωής της.

Η  επιτυχής απόκρουση ωστόσο, εκτός από τα κατάλληλα μέτρα και εργαλεία, απαιτεί και την αντίστοιχη πρόβλεψη και προετοιμασία.  Κι αυτή την ανάγκη έρχονται να καλύψουν οι υπηρεσίες ανάλυσης ρίσκου και ασφάλειας της  F Society και αντίστοιχων εταιρειών εξειδικευμένων στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών μιας επιχείρησης, κάτι που είναι αρκετά επικερδές για την ίδια αφού δε χρειάζεται να θεσπίσει το αντίστοιχο τμήμα. Ας δούμε λοιπόν πιο εκτενώς, μερικές από τα μέτρα ασφαλείας που συνίσταται να υιοθετηθούν και τις απειλές στις οποίες επικεντρώνονται.


1. Απόρρητο & Κυβερνοασφάλεια

Η διαφύλαξη του απορρήτου είναι σημαντική όχι μόνο για τις ευαίσθητες πληροφορίες της ίδιας της επιχείρησης/οργανισμού, αλλά και για τα δεδομένα συνεργατών και πελατών, η διαρροή των οποίων θίγει τη φήμη της και θέτει σε κίνδυνο την ευημερία της. 

Η ασφαλής αποθήκευση, η κρυπτογράφηση και οι έλεγχοι πρόσβασης είναι υψίστης σημασίας. 
Πολλοί ακόμη κίνδυνοι και επιθέσεις των δικτύων και των συστημάτων προκύπτουν λόγω της ψηφιοποίησης, έτσι δημιουργείται η ανάγκη για τείχη και λογισμικά προστασίας, συστήματα ανίχνευσης εισβολών αλλά και για την αντίστοιχη ευαισθητοποίηση των εργαζομένων. 

2. Συνεργασίες

Οι σχέσεις που αναπτύσσει η επιχείρηση, με τους εξωτερικούς συνεργάτες και προμηθευτές και η φερεγγυότητά τους, επηρεάζει την ομαλή ροής της εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών.  Έτσι θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από έναν βαθμό ασφάλειας. 

Ταυτόχρονα, και οι εσωτερικές σχέσεις, δηλαδή το προσωπικό της επιχείρησης θα πρέπει να παρακολουθείται έτσι ώστε να αποτρέπονται μη εξουσιοδοτημένες προσβάσεις και εσωτερικές απειλές. 

3. Διαχείριση & Ετοιμότητα

Παρά τις προσπάθειες, ο αποκλεισμός ανεπιθύμητων καταστάσεων δεν είναι εφικτός κατά 100%. Γι αυτό σημαντικός είναι επίσης ο περιορισμός των επιπτώσεών τους, με αμεσότητα. Ανάπτυξη σχεδίων αντιδράσεων έκτακτης ανάγκης, στρατηγικές επικοινωνίας, και εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με το πώς να αντιδρούν σε διαφορετικά σενάρια, συνθέτουν το πλαίσιο της επιτυχούς ανταπόκρισης και διαχείρισης μιας κρίσης. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα