NASA: Έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο Voyager 2

NASA: Έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο Voyager 2

Την απώλεια επαφής με το διαστημόπλοιο Voyager 2 εξαιτίας τεχνικού λάθους ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.
Σιωπή ασυρμάτου επικρατεί στη NASA μετά την απώλεια κάθε επαφής με το διαστημόπλοιο Voyager 2, που βρίσκεται 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Η επικοινωνία με το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος χάθηκε όταν πριν από μία εβδομάδα οι ελεγκτές πτήσης έδωσαν λάθος εντολή που έστρεψε την κεραία του μακριά από τον πλανήτη μας. Η κεραία μετατοπίστηκε μόλις κατά 2%, όμως αυτό ήταν αρκετό ώστε να χαθεί κάθε επικοινωνία.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η τεράστια κεραία της στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Κανμπέρα, βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν σήματα από το Voyager 2. Από την απόσταση που βρίσκεται, χρειάζονται περισσότερες από 18 ώρες για να φτάσει ένα σήμα του στη Γη.

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε στις 20 Αυγούστου του 1977 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μαζί με το δίδυμο διαστημόπλοιο Voyager 1 μελέτησαν το ηλιακό σύστημα και τους απομακρυσμένους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα και έχουν συγκεντρώσει τεράστιο όγκο πληροφοριών.

Εάν η επαφή με το διαστημόπλοιο δεν αποκατασταθεί τις επόμενες ημέρες, κανένα σήμα του Voyager 2 δεν θα μπορέσει να φτάσει στη Γη πριν από τον Οκτώβριο όταν αναμένεται να γίνει αυτόματη επαναφορά των συστημάτων επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα