Σε ποιους περιζήτητους τομείς κρύβονται τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Σε ποιους περιζήτητους τομείς κρύβονται τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από ταχείες αλλαγές σε όλους τους τομείς, λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είναι αναμενόμενο, ο επαγγελματικός τομέας έχει επηρεαστεί κι αυτός από τις τεχνολογικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους νέα επαγγέλματα ή επαγγέλματα που ήδη υπάρχουν να γίνονται με διαφορετικό τρόπο. 

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δούμε σε ποιούς τομείς κρύβονται τα επαγγέλματα του μέλλοντος και ποιές είναι οι σπουδές που ανοίγουν το δρόμο προς αυτά!

UX (User Experience) Design
Το UX Design είναι ένας τομέας που ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, χάρη στις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών. Πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος αξιοποιεί γνώσεις ψυχολογίας, πληροφορικής, σχεδιασμού και γραφιστικής για να δημιουργήσει μία υψηλού επιπέδου εμπειρία χρήστη σε όλα τα επίπεδα της αλληλεπίδρασής του με μία επιχείρηση. 

Για να σχεδιαστεί ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, απαιτείται βαθιά γνώση της ανθρώπινης φύσης, του τρόπου δηλαδή με τον οποίο σκέφτεται και δρα ο άνθρωπος, οπότε η ψυχολογία είναι πολύ βασικό κομμάτι του τομέα αυτού. Επομένως, το UX Design είναι ένας από τους πιο πρωτοποριακούς τομείς με τους οποίους μπορούν να ασχοληθούν απόφοιτοι κάποιας σχολής ψυχολογίας, οι οποίοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν το παραδοσιακό επάγγελμα του ψυχολόγου! 

Digital Marketing and E-commerce
Άλλοι δύο τομείς που σχετίζονται άμεσα με την τεχνολογία και το internet είναι το Digital Marketing και το E-commerce. Το πρώτο αφορά σε όλες τις πρακτικές προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών που γίνονται μέσα από digital πλατφόρμες, ενώ το δεύτερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δηλαδή την πώληση και την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου. Στη σημερινή digital εποχή και τα δύο είναι απαραίτητα για κάθε επιχείρηση!

Τα επαγγέλματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος που έχει σπουδάσει Digital Marketing ή E-commerce είναι πολλά, από Social Media Strategist και Digital Marketing Manager, μέχρι E-commerce specialist. Με την κατάλληλη εκπαίδευση μάλιστα, μπορεί να περάσει από το ένα επάγγελμα στο άλλο και να ασχοληθεί με πολλές διαφορετικές πτυχές των τομέων αυτών. 

Βιωσιμότητα και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Με την κλιματική αλλαγή να προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, η εύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν τον πλανήτη γη έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ. Αυτό έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νέων επαγγελμάτων που ασχολούνται με τη βιωσιμότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα επαγγέλματα που προκύπτουν από αυτούς τους τομείς είναι τόσο τεχνικά, όπως τεχνικός φωτοβολταϊκών, όσο και θεωρητικά, όπως σύμβουλος βιωσιμότητας σε μία εταιρία, και μπορεί κανείς να τα ακολουθήσει κάνοντας αντίστοιχες σπουδές. 

Σήμερα, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν ενσωματώσει στη λειτουργία τους πρακτικές βιωσιμότητας, με πολλές από αυτές να δεσμεύονται για την πραγματοποίηση ακόμα περισσότερων πράσινων ενεργειών στο μέλλον. Έτσι, ο τομέας αυτός έχει ήδη μεγάλη επαγγελματική ζήτηση τώρα, αλλά αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη μέσα στα επόμενα χρόνια! 

Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας τομέας που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μία μεγάλη επανάσταση σε αυτόν. Έτσι, υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε επαγγελματίες που εξειδικεύονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ζήτηση που αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά στο άμεσο μέλλον.

Τομείς που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως η μηχανική μάθηση, η επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, καθώς και η διαχείριση AI συστημάτων είναι αυτοί που δημιουργούν αυτή τη στιγμή τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε όσους έχουν σπουδάσει ή σπουδάζουν πληροφορική να εξειδικευτούν στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης, ακολουθώντας το πλέον πρωτοποριακό επαγγελματικό μονοπάτι!

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογία, αφού οι εξελίξεις που γίνονται στον τομέα αυτό είναι ραγδαίες, αυξάνοντας τη ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες. Κατανοώντας τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο επαγγελματικό τοπίο και κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις, μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μία πρωτοποριακή και συναρπαστική καριέρα!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα