Καινοτομία: Τι είναι ο έξυπνος επίδεσμος που επουλώνει πληγές;

Καινοτομία: Τι είναι ο έξυπνος επίδεσμος που επουλώνει πληγές;

Οι καινοτομίες στον τομέα της υγείας προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα των ασθενών και διευκολύνουν αποτελεσματικά τη γρήγορη θεραπεία. Ένα τέτοιο τεχνολογικό εργαλείο ανέπτυξαν επιστήμονες από το Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), δημιουργώντας έναν καινοτόμο ελαστικό επίδεσμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επούλωση των τραυμάτων.

Το καινοτόμο αυτό προϊόν κατασκευάστηκε στο εργαστήριο του Dr. Wei Gao και στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων τραυμάτων. Παρότι ακόμα δεν είναι διαθέσιμος στην αγορά, πρόκειται να διατεθεί σε προσιτή τιμή, εφόσον πραγματοποιηθούν και οι απαραίτητες κλινικές μελέτες.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χρόνιων τραυμάτων, όπως το διαβητικό πόδι και τα έλκη, αλλά και εγκαύματα, που διαρκούν πολύ καιρό και προκαλούν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς» εξηγεί ο δρ. Gao.

Σε τι διαφέρει από έναν κλασικό επίδεσμο;

Ο έξυπνος αυτός επίδεσμος, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς επιδέσμους, έχει κατασκευαστεί από ένα εύκαμπτο πολυμερές, που περιέχει τόσο ηλεκτρονικά συστήματα όσο και φαρμακευτικές ουσίες. Τα συστήματα επιτρέπουν στον αισθητήρα να παρακολουθεί διαφορετικούς παράγοντες του τραύματος, όπως τα επίπεδα pH ή τη θερμοκρασία του, που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν βακτηριακή μόλυνση ή φλεγμονή στο τραύμα.

Οι επιλογές για τη δράση του προς την πληγή είναι τριπλή: μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με μια κοντινή συσκευή για εξέταση από τον ασθενή ή το γιατρό και να μεταδώσει τα δεδομένα που έχει συλλέξει, έχει την ικανότητα να χορηγήσει απευθείας αντιβιοτικά ή άλλες αγωγές ή να επιταχύνει την επούλωση και την ανάπτυξη των ιστών, με την εφαρμογή ηλεκτρικού πεδίου χαμηλού επιπέδου.

«Παρατηρούμε ότι υπάρχει ζήτηση για μια τεχνολογία που μπορεί να διευκολύνει την ανάρρωση. Αν και έχουμε λάβει θετικά αποτελέσματα από τη δοκιμή του επιδέσμου σε ζωικά μοντέλα, στην πορεία θα θέλαμε να αυξήσουμε τη σταθερότητα της συσκευής και να τη δοκιμάσουμε σε μεγαλύτερα χρόνια τραύματα, επειδή οι παράμετροι του τραύματος και το μικροπεριβάλλον μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή» επισημαίνει ο δρ. Gao.

Με τη συνεχή παρακολούθηση και θεραπεία των τραυμάτων, ο έξυπνος επίδεσμος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών όπως οι λοιμώξεις, στην περαιτέρω μείωση του κόστους θεραπείας και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Η μελέτη σχετικά με τα οφέλη του επιδέσμου δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα