Καμπανάκι κινδύνου από τον νονό της τεχνητής νοημοσύνη: Οι υπολογιστές μπορεί να γίνουν εξυπνότεροι από εμάς!

Καμπανάκι κινδύνου από τον νονό της τεχνητής νοημοσύνη: Οι υπολογιστές μπορεί να γίνουν εξυπνότεροι από εμάς!

Ο άνθρωπος που συχνά αναφέρεται ως νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), ο Τζέφρι Χίντον παραιτήθηκε από την Google, επικαλούμενος ανησυχίες για το κύμα ψευδών ειδήσεων, φωτογραφιών και βίντεο που διακινείται και την πιθανότητα να αλλοιωθεί η αγορά εργασίας λόγω της ΑΙ

Ο Δρ. Τζέφρι Χίντον, ο οποίος μαζί με δύο φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, έφτιαξαν ένα νευρωνικό δίκτυο το 2012, εγκατέλειψε την Google  προ ημερών, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο 75χρονος καθηγητής επισήμανε ότι οι κίνδυνοι από τα chatbots είναι «αρκετά τρομακτικοί» και προειδοποίησε ότι μπορούν να εξελιχθούν «σε κακούς παράγοντες». Ο Τζέφρι Χίντον δήλωσε ότι παραιτείται για να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης και πρόσθεσε ότι σε κάποιο βαθμό λυπάται για την συμβολή του στον συγκεκριμένο τομέα. Ο Χίντον είχε προσληφθεί πριν από μία δεκαετία από τη Google για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρίας. Η έρευνα του καθηγητή οδήγησε στη δημιουργία συστημάτω όπως το ChatGPT.

Ο καθηγητής Χίντον δήλωσε στους New York Times ότι μέχρι πέρυσι πίστευε ότι η Google ήταν «ο σωστός διαχειριστής» της τεχνολογίας, αλλά αυτό άλλαξε από τότε που η Microsoft άρχισε να ενσωματώνει ένα chatbot στη μηχανή αναζήτησης Bing και η εταιρία έδειξε να ανησυχεί για τους κινδύνους στο θέμα της αναζήτησης. Κάποιοι από τους κινδύνους στα AI chatbots είναι «αρκετά τρομακτικοί», δήλωσε στο BBC, προειδοποιώντας ότι μπορεί να γίνουν πιο έξυπνα από τον άνθρωπο και να εξελιχθούν σε «κακούς παράγοντες».

«Έχω καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από την νοημοσύνη που έχουμε εμείς. Είναι σαν να έχεις 10.000 ανθρώπους και οτιδήποτε μαθαίνει ένα άτομο, αυτομάτως το ξέρουν όλοι. Αυτός είναι ο τρόπος που αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουμε πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άτομο», δήλωσε ο καθηγητής Χίντον.

Ο Τζέφρι Χίντον εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη σταδιακά θα αντικαταστήσει διάφορες δουλειές, όπως οι προσωπικοί βοηθοί και άλλες δύσκολες εργασίες.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα