Τι κρύβεται στο 99% του διαδικτύου που δεν μπορείς να "γκουγκλάρεις"

Το διαδίκτυο περιέχει τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια ιστότοπους που μπορούν να εντοπιστούν από μηχανές αναζήτησης.

Αν θεωρείτε αυτό τον αριθμό αστρονομικό σαν πληροφορούμε ότι είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του τι υπάρχει πραγματικά στον ιντερνέτ.

Κάποιες εκτιμήσεις προειδοποιούν πως το λεγόμενο βαθύ δίκτυο, είναι 400 έως 500 φορές μεγαλύτερο από αυτό που εμείς βλέπουμε στον υπολογιστή μας.

Το βαθύ διαδίκτυο δεν είναι σαν τα ανεξερεύνητα βάθη του ωκεανού. Είναι μπροστά στα μάτια σας και  το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που ελέγχετε το email σας. Αυτό που το ξεχωρίζει είναι ότι οι ιστότοποί του δεν μπορούν να προσεγγιστούν μέσω μηχανής αναζήτησης.  Το «μισό λεπτό να το γκουγκλάρω» δεν ισχύει. Πρέπει να γνωρίζετε τη διεύθυνση URL ή να έχετε δικαιώματα πρόσβασης για την προβολή ενός ιστοτόπου στο βαθύ δίκτυο.

Το deep web καλύπτει ένα πέπλο άκρας μυστικότητας. Μέσα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προφίλ social media η συνδρομητικές πλατφόρμες μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση. Αλλά από τη στιγμή που ο κόσμος αυτός είναι κρυμμένος από τις μηχανές αναζήτησης, κάποιοι το χρησιμοποιούν για κακόβουλους σκοπούς.

Καλώς ήρθατε στο Dark Web

Οι περισσότεροι έχουν ακούσει ίσως για το Dark Web.  Το σκοτεινό διαδίκτυο είναι μια λωρίδα του deep web  που αποτελείται από κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες. Εδώ, βασιλεύει η  απόλυτη ανωνυμία. Οι κρυπτογραφημένες σελίδες δεν διαθέτουν τις διευθύνσεις DNS και IP που συνήθως καθιστούν αναγνωρίσιμες τις τοποθεσίες Web. Για να έχουν μάλιστα πρόσβαση σε αυτές, οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν λογισμικό κρυπτογράφησης που καλύπτει τις διευθύνσεις IP τους, καθιστώντας και τους χρήστες εξίσου δύσκολο να εντοπιστούν.

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί σκοτεινοί ιστότοποι ειδικεύονται σε παράνομο εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών. Ο «Δρόμος του Μεταξιού» για παράδειγμα, ήταν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα φαρμάκων . Όταν ο δημιουργός του, ο Ross Ulbricht, συνελήφθη το 2013, το Silk Road είχε 12.000 καταχωρήσεις για τα πάντα, από ζιζανιοκτόνα ως ηρωίνη.

Ο σκοτεινός ιστός παρέχει επίσης δρόμο για το μαύρο χρήμα στον κόσμο του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Εκτιμάται ότι καθημερινά μέσω του dark web αλλάζουν χέρια περισσότερα από μισό εκατομμύριο δολάρια.

Και μόνο η πρόσβαση κάποιου στον σκοτεινό ιστό μπορεί να σημάνει συναγερμό παρακολούθησης στο FBI.

Η ειρωνεία είναι πως το Tor, το πιο δημοφιλές λογισμικό για την κατασκευή και πρόσβαση σε σκοτεινούς ιστότοπους, δημιουργήθηκε αρχικά από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Ακόμα και σήμερα, ο Tor χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν το χρησιμοποιεί για  εμπόριο ναρκωτικών  αλλά για να προστατέψει πληροφοριοδότες με τους οποίους συνεργάζεται.

Μην ξεχνάτε πως στον θαυμαστό αυτό κόσμο του διαδικτύου αυτά που δεν βλέπουμε είναι απείρως πολύ περισσότερα από αυτά που «ανοίγουν» μπροστά μας.

 

 

usay

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα